Νεκρός σε χαράδρα της νότιας Ιταλίας εντοπίστηκε ο Γάλλος αναρριχητής Σιμόν Γκοτιέ

468

Οι διασώστες που είχαν κινητοποιηθεί για την ανεύρεση τον Σιμόν Γκοτιέ, του 27χρονου Γάλλου που είχε καλέσει σε βοήθεια εδώ και 9 ημέρες αφού τραυματίστηκε κάνοντας αναρρίχηση στη νότια Ιταλία ετοιμάζονται να ανασύρουν το άψυχο σώμα του που εντοπίσθηκε χθες το βράδυ σε γκρεμό.

«Πληροφορήθηκα με μεγάλη θλίψη ότι το άψυχο σώμα του Σιμόν Γκοτιέ εντοπίστηκε το βράδυ στη Ιταλία», δήλωσε σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν.

«Ευχαριστώ τις ιταλικές αρχές που κινητοποιήθηκαν για τον εντοπισμό του», πρόσθεσε, την ώρα που οι συγγενείς του νεαρού καταγγέλλουν εδώ και μέρες την έλλειψη μέσων στην επιχείρηση εντοπισμού του.

Τα μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν χθες το βράδυ την είδηση του εντοπισμού της σορού του νεαρού Γάλλου στο Μπελβεντέρε ντι Τσιολάντρε, στην ιταλική ακτή και σε απόσταση 100 χιλιομέτρων από την Νάπολη. Οι καραμπινιέρι την επιβεβαίωσαν λίγο αργότερα. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέλος της ομάδας των αλπινιστών διασωστών που χτένιζε την περιοχή με κιάλια εντόπισε σε μεγάλη απόσταση τον σάκο του νεαρού και στη συνέχεια εκεί κοντά το ακίνητο σώμα του. Η ομάδα διασωστών που έφθασε επί τόπου διαπίστωσε τον θάνατό του.

Ωστόσο, οι ομάδες επέλεξαν να περιμένουν το φως της ημέρας για την ανάσυρσή του. Ερευνα θα προσδιορίσει τα αίτια του θανάτου του και αν ο Σιμόν Γκοτιέ θα μπορούσε να έχει σωθεί.

Ο Σιμόν Γκοτιέ που ζούσε εδώ και δύο χρόνια στην Ρώμη για να συντάξει την διατριβή του στην Ιστορία της Τέχνης έφυγε την Πέμπτη 8 Αυγούστου από το Πολικάστρο Μπουσεντίνο για μία μοναχική περιπέτεια αναρρίχησης μέχρι την Νάπολη. Την επομένη, λίγο μετά τις 09.00 κάλεσε με το κινητό του τηλέφωνο σε βοήθεια εξηγώντας ότι έπεσε από βράχο και ότι είχε σπάσει και τα δύο του πόδια.

Αλλά δεν είπε πού βρισκόταν. «Στο μέσον του πουθενά, στην ακτή…»

«Από την στιγμή που η έκκληση για βοήθεια του Σιμόν έφθασε στους καραμπινιέρους, άρχισαν αμέσως οι προσπάθειες γεωεντοπισμού του κινητού του», διαβεβαίωσε η περιφέρεια του Σαλέρνο, όπου ανήκει η ζώνη, σε ανακοίνωση που εκδόθηκε το Σάββατο. Οι προσπάθειες αποδείχθηκαν πολύπλοκες διότι στην ερημική αυτή περιοχή υπάρχουν ελάχιστες κεραίες.

Σύμφωνα με τους συγγενείς του Σιμόν Γκοτιέ, οι υπηρεσίες διάσωσης άργησαν να κινητοποιηθούν. Το πρώτο ελικόπτερο δεν απογειώθηκε παρά 48 ώρες μετά το τηλεφώνημα του νεαρού και οι ομάδες διάσωσης που συμμετείχαν στις έρευνες ήταν πολύ λίγες για την περιοχή των 140 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Μία εβδομάδα αργότερα, η κοινότητα του Πολικάστρο έδωσε στην δημοσιότητα υλικό από κάμερες παρακολούθησης που έδειχναν ότι ο 27χρονος πέρασε από εκεί, ενώ κάτοικοι δήλωσαν ότι τον είχαν δει στις 8 Αυγούστου σε παραλία, όπου ετοιμαζόταν να περάσει την νύκτα.

Οι μαρτυρίες αυτές και «τεχνικά δεδομένα» του κινητού του τηλεφώνου επέτρεψαν την επικέντρωση των ερευνών σε τρία μονοπάτια που θα μπορούσε να πάρει ξεκινώντας από την παραλία.

Για μία ολόκληρη εβδομάδα, μικρές ομάδες ειδικών, δεκάδες εθελοντές, βοσκοί και κάτοικοι της περιοχής, μαζί με είκοσι συγγενείς και φίλους του νεαρού Γάλλου ερεύνησαν τα μονοπάτια της περιοχής όπου οι πλαγιές των βουνών και οι ψηλοί και απότομοι βράχοι πέφτουν στην θάλασσα, υπό συνθήκες ανηλεούς ζέστης.

Οι δικοί του άνθρωποι έλεγαν ότι διατηρούν τις ελπίδες τους, διότι ήταν «αθλητικός και πολύ οργανωμένος», ότι είχε προετοιμάσει καλά το ταξίδι του και ότι είχε αποθέματα νερού και τροφίμων.

Με αργούς ρυθμούς, η κινητοποίηση ενισχύθηκε: πυροσβέστες, ομάδες με ειδικούς σκύλους, αλπινιστές… Χθες, περί τους εκατό άνθρωποι χτένιζαν την περιοχή, με την βοήθεια ελικοπτέρου και drones.

Χθες το βράδυ, μία ομάδα ψυχολογικής στήριξης έφθασε στην περιοχή για να συνδράμει τους γονείς και την αδελφή του που βρέθηκαν στην περιοχή από τις πρώτες ημέρες. Υπαίθρια λειτουργία στο χωριό Σκάριο για τον Σιμόν Γκοτιέ και τους διασώστες για να διατηρηθεί ζωντανή η ελπίδα…Την ίδια στιγμή, οι διασώστες εντόπιζαν το άψυχο σώμα του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ,AFP

Πηγή: kathimerini.gr