Πρωθυπουργός Δανίας: Η ιδέα να πωληθεί η Γροιλανδία στις ΗΠΑ είναι παράλογη

486

Η Γροιλανδία δεν είναι προς πώληση και η ιδέα να πωληθεί στις ΗΠΑ είναι παράλογη, δήλωσε σήμερα η Δανή πρωθυπουργός Μέτε Φρέντρικσεν, έπειτα και από την επιβεβαίωση του αμερικανικού ενδιαφέροντος από τον κύριο οικονομικό σύμβουλο του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για να αγορασθεί η μεγαλύτερη νήσος του κόσμου.

«Η Γροιλανδία δεν είναι προς πώληση. Η Γροιλανδία δεν ανήκει στη Δανία. Η Γροιλανδία ανήκει στους Γροιλανδούς. Πιστεύω ολόψυχα πως δεν το εννοεί σοβαρά», δήλωσε η Φρέντρικσεν στην εφημερίδα Sermitsiaq κατά την επίσκεψή της στη Γροιλανδία.

Ο οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου Λάρι Κούντλοου επιβεβαίωσε σήμερα τα δημοσιεύματα του Τύπου πως ο Τραμπ έχει συζητήσει με τους συμβούλους του την προοπτική να αγορασθεί η Γροιλανδία.

«Δεν θέλω να προβλέψω το αποτέλεσμα, απλώς λέω πως ο πρόεδρος, ο οποίος γνωρίζει κανά δυό πράγματα από κτηματομεσιτικά, θέλει να κοιτάξουμε την αγορά της Γροιλανδίας», τόνισε ο Κούντλοου, μιλώντας στο δίκτυο Fox News.

Ο ίδιος, αφού υπενθύμισε πως και ο πρόεδρος Χάρι Τρούμαν θέλησε να αποκτήσουν οι ΗΠΑ τη Γροιλανδία, τόνισε πως η κατάσταση «είναι σε εξέλιξη». «Η Γροιλανδία ανήκει στη Δανία, η Δανία είναι σύμμαχος, η Γροιλανδία είναι ένα στρατηγικό σημείο εκεί. Και έχει και πολλά πολύτιμα μέταλλα», πρόσθεσε ο Κούντλοου.

Ο Τραμπ πρόκειται να επισκεφθεί την Κοπεγχάγη στις αρχές του επόμενου μήνα και το θέμα της Αρκτικής θα βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη των συνομιλιών με τη Φρέντρικσεν και τον πρωθυπουργό της αυτόνομης περιοχής της Γροιλανδίας Κιμ Κέλσεν.

«Είναι μία παράλογη συζήτηση και ο Κέλσεν έχει καταστήσει σαφές πως η Γροιλανδία δεν πωλείται. Εδώ τελειώνει και η συζήτηση», δήλωσε η Φρέντρικσεν στο κρατικό δίκτυο DR.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: kathimerini.gr