Ο Ντόναλντ Τραμπ θέλει να αγοράσει τη Γροιλανδία

473

Τη Γροιλανδία θέλει να αγοράσει για λογαριασμό των ΗΠΑ ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με δημοσίευμα αμερικανικής εφημερίδας, που αποκαλύπτει ότι ο πρόεδρος έχει ζητήσει από τους συμβούλους του να τον ενημερώσουν για τον φυσικό πλούτο της. Η επιδίωξη αυτή έγινε, όμως, δεκτή με θυμηδία στη Γροιλανδία, η κυβέρνηση της οποίας υπενθύμισε στην Ουάσιγκτον ότι η νήσος δεν πωλείται.

ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ. Πρόταση για εξαγορά της αυτόνομης δανικής περιοχής της Γροιλανδίας φέρεται να σχεδιάζει ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal. Ο πάλαι ποτέ μεγιστάνας κτηματομεσίτης εμφανίζεται να έχει συζητήσει επανειλημμένα την πιθανότητα αγοράς της μεγαλύτερης νήσου στον πλανήτη για λογαριασμό των ΗΠΑ, έχοντας μάλιστα διατάξει τους συμβούλους του να συντάξουν λεπτομερή έκθεση για τον φυσικό πλούτο και τη γεωστρατηγική σημασία της Γροιλανδίας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ορισμένοι από τους συμβούλους του Αμερικανού προέδρου θεωρούν το σχέδιο οικονομικά βιώσιμο, ενώ άλλοι το απορρίπτουν ως μη ρεαλιστικό. Το σχέδιο απέρριψε χθες η υπουργός Εξωτερικών της Γροιλανδίας Ανε Λόνε Μπάγκερ, λέγοντας: «Είμαστε ανοικτοί για δουλειές, αλλά δεν πωλούμαστε». Δανοί πολιτικοί μιλούσαν με σκωπτικό ύφος για την πρόταση εξαγοράς της Γροιλανδίας. «Πίστεψα ότι πρόκειται για πρωταπριλιάτικο ανέκδοτο, αλλά εντελώς εκτός εποχής», είπε ο πρώην πρωθυπουργός της Δανίας Λαρς Λέκε Ράσμουσεν.

«Αν ο Τραμπ πράγματι εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο αγοράς της Γροιλανδίας, τότε αυτή είναι η τελική απόδειξη ότι έχει παραφρονήσει εντελώς. Η ιδέα ότι η Δανία θα πουλούσε 50.000 πολίτες της στις ΗΠΑ είναι τελείως φαιδρή», είπε ο εκπρόσωπος του ακροδεξιού Δανικού Λαϊκού Κόμματος Σόρεν Εσπερσεν.

Η ιδέα της πώλησης της Γροιλανδίας μπορεί να ακούγεται αλλόκοτη, αλλά δεν είναι πρωτοφανής. Το 1946, οι ΗΠΑ του προέδρου Χάρι Τρούμαν προσέφεραν 100 εκατ. δολάρια για τη Γροιλανδία, σχεδιάζοντας να προσφέρουν και μέρος της Αλάσκας στη Δανία. Η Δανία είχε άλλωστε πουλήσει τη σημερινή αμερικανική υπερπόντια κτήση των Παρθένων Νήσων το 1917 έναντι 25 εκατ. δολαρίων. Το νησιωτικό συγκρότημα της Καραϊβικής ήταν γνωστό μέχρι τότε ως Δανικές Δυτικές Ινδίες. Η Γροιλανδία εποικίστηκε τη δεκαετία του 1720 από τη Δανία, ενώ το 2009 η κυβέρνηση της Κοπεγχάγης προσέφερε στη νήσο την αυτονομία της, εντός του βασιλείου της Δανίας. Ο πληθυσμός της Γροιλανδίας φθάνει τις 56.000 κατοίκους, ενώ οι ΗΠΑ διαθέτουν ήδη μεγάλη αεροπορική βάση στο νησί, με 600 άτομα προσωπικό. Ο πρόεδρος Τραμπ πρόκειται να επισκεφθεί τη Δανία στις 2 και 3 Σεπτεμβρίου.

Πηγή: kathimerini.gr