Μήνυμα Βαρθολομαίου από την Ιμβρο

523

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος.

Σε συγκινητική ατμόσφαιρα γιορτάστηκε ο Δεκαπενταύγουστος στην Ιμβρο, με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο να προεξάρχει στη θεία λειτουργία που τελέστηκε στον ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο χωριό του, τους Αγίους Θεοδώρους. «Ηλθα και πάλιν “εις την ιδίαν πόλιν”, στη δική μου πατρίδα, στην Ιμβρο των προγόνων μας και της καρδιάς μας, η οποία στοργικά περιμένει πάντοτε τα ξενητεμένα παιδιά της για να τα σφίξει στην αγκαλιά της, να σβήσει τη νοσταλγία τους γι’ αυτήν, τώρα δε, για να τους πει ότι “ιδού ζη”, ότι ξαναγεννιέται, ότι ανασταίνεται, ότι στα σοκάκια της παίζουν και φωνάζουν και πάλι μικρά παιδιά, ότι “ζωή πολιτεύεται”. Να τους πει ότι ζωντανεύει και παίρνει πνοή και συνεχίζει», ανέφερε ο Πατριάρχης, όταν απευθύνθηκε στο εκκλησίασμα μετά το πέρας της λειτουργίας, που παρακολούθησαν πλήθος κατοίκων των Αγίων Θεοδώρων και άλλων χωριών, αλλά και Ιμβρίων που ζουν στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες.

Αναφερόμενος στις εικόνες της Ιμβρου στο παρελθόν, ο κ. Βαρθολομαίος είπε, μεταξύ άλλων: «Εδώ στην Ιμβρο μας, σήμερα μπορεί και ανθίζει το χαμόγελό μας και πάλι. Γι’ αυτό είπα ότι τώρα έχουμε και πάλι πατρίδα. Οχι βέβαια όπως τότε που ήταν πανέμορφη Κυρά. Με τα όλα της. Με χιλιάδες ομογενείς συντοπίτες. Με τα πανηγύρια της. Με τις ολοζώντανες ξωμεριές της. Με τη νεολαία της. Και με τη φτώχεια της. Τιμημένη και αξιοπρεπή φτώχεια, αλλά με πλούσια καρδιά, με αυτάρκεια, με λιτότητα, με το ασκητικό ήθος της Ορθοδοξίας. Εστω και χωρίς λιμάνι τότε. Και χωρίς άσφαλτο στους δρόμους, χωρίς δρόμους εν πολλοίς. Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Χωρίς νερό στα σπίτια μας. Χωρίς πολλά αυτοκίνητα. Με τα πόδια ανεβοκατέβαινα επί δύο χρόνια στην Παναγία για την Κεντρική Σχολή. Ετσι μεγαλώσαμε εμείς οι γεροντότεροι. Αλλά ήμασταν ευτυχισμένοι. Ας μέναμε έτσι, όπως τότε, και ας μην ερχόταν ποτέ η λαίλαπα που ήλθε και ο τυφών που μας ξερίζωσε. Αλλά, δυστυχώς, κάποια στιγμή ήλθαν και αυτά. Να όψωνται οι υπαίτιοι». Τόνισε επίσης ότι σήμερα «η “καλλίστη των νήσων Ιμβρος” θα είχε και πάλι τη δυνατότητα να μαθαίνει γράμματα στα παιδιά της και να εξασφαλίζει την πολιτισμική συνέχειά τους νυν και αεί».

Ο κ. Βαρθολομαίος τίμησε με το οφφίκιο του Αρχοντος Ρεφερενδαρίου της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας τον συμπατριώτη του Κυριάκο Κουτσομάλλη, διευθυντή του Ιδρύματος «Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή» και του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης της Ανδρου. Επισκέφθηκε επίσης το μουσείο που είναι αφιερωμένο στη ζωή και τη διακονία του και λειτουργεί στους Αγίους Θεοδώρους και το Κοιμητήριο του χωριού και στη συνέχεια μετέβη στο χωριό Γλυκύ.

Πηγή: kathimerini.gr