Κινητικότητα στο Γιβραλτάρ για το «Grace 1»

484

Το ιρανικό τάνκερ «Grace 1» παραμένει αγκυροβολημένο.

Προς συμβιβασμό στον ακήρυκτο «πόλεμο των τάνκερ» έδειχναν να βαδίζουν χθες Βρετανία και Ιράν. Οι αρχές του Γιβραλτάρ, βρετανικής αποικίας στη νότια Ισπανία, είχαν δώσει το πράσινο φως για την απελευθέρωση του ιρανικού τάνκερ «Grace 1», το οποίο κατέχουν από τις αρχές Ιουλίου, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούσαν, με μια δικαστική παρέμβαση της τελευταίας στιγμής, να αποτρέψουν αυτή την εξέλιξη.

Ο κυβερνήτης του Γιβραλτάρ, Φαμπιάν Πικάρντο, δήλωσε χθες ότι η εντολή κατάσχεσης του «Grace 1» ανακλήθηκε και το δεξαμενόπλοιο θα μπορούσε να αποπλεύσει από ώρα σε ώρα, αφού η Τεχεράνη έδωσε γραπτές εγγυήσεις ότι δεν πρόκειται να παραδώσει πετρέλαιο στη Συρία. Βρετανοί κομάντος είχαν καταλάβει το σκάφος στις 4 Ιουλίου λόγω υποψιών ότι μετέφερε πετρέλαιο στη Συρία, κάτι που παραβίαζε τις ευρωπαϊκές κυρώσεις.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Αμπάς Μουσαβί, δήλωσε ότι το τάνκερ δεν επρόκειτο ούτως ή άλλως να πάει στη Συρία και διέψευσε τα περί γραπτών εγγυήσεων. Ρεπορτάζ διεθνών τηλεοπτικών δικτύων ανέφεραν ότι έχει επέλθει παρασκηνιακή συμφωνία μεταξύ Λονδίνου και Τεχεράνης για την παράλληλη απελευθέρωση του «Grace 1» και του βρετανικού τάνκερ «Stena Impero», το οποίο συνέλαβαν οι Ιρανοί εν είδει αντιποίνων στα Στενά του Ορμούζ, πριν από δύο εβδομάδες. Ο συμβιβασμός φαίνεται να επετεύχθη στη διάρκεια πρόσφατης συνάντησης του Πικάρντο με Ιρανούς αξιωματούχους στο Λονδίνο.

Σε μια προσπάθεια της τελευταίας στιγμής να αποτρέψει τον απόπλου του «Grace 1», η αμερικανική κυβέρνηση προσέφυγε στο ανώτατο δικαστήριο του Γιβραλτάρ ζητώντας την κράτησή του, για εντελώς διαφορετικό λόγο από την υπόθεση του πετρελαίου για τη Συρία. Συγκεκριμένα, η αμερικανική πλευρά κάνει λόγο για διασύνδεση του «Grace 1» με την τρομοκρατία, υποστηρίζοντας ότι ιδιοκτήτες του είναι οι Φρουροί της Επανάστασης, επίλεκτη στρατιωτική δύναμη του Ιράν, που χαρακτηρίζονται ως τρομοκρατική οργάνωση από την Ουάσιγκτον. Μέχρι χθες το βράδυ δεν ήταν καθαρό αν η εσπευσμένη προσπάθεια των ΗΠΑ είχε ελπίδες να βρει ανταπόκριση στο Γιβραλτάρ και στο Λονδίνο. Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Τζαβάντ Ζαρίφ χαρακτήρισε «πειρατεία» την αμερικανική προσπάθεια να αποτρέψει τον απόπλου.

Στο μεταξύ, ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών Γιάτσεκ Τσαπουτόβιτς δήλωσε ότι η χώρα του μπορεί να συμμετάσχει ή να παράσχει άλλου είδους στήριξη στην προσπάθεια ΗΠΑ και Βρετανίας για δημιουργία δύναμης προστασίας της ναυσιπλοΐας στον Περσικό Κόλπο. Η Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν απορρίψει το ενδεχόμενο συμμετοχής τους, αντιπροτείνοντας τη δημιουργία ευρωπαϊκής δύναμης.

Πηγή: kathimerini.gr