Εύβοια: Τραγικός ο απολογισμός για την πανίδα

493

Καμένα μελίσσια από τη μεγάλη πυρκαγιά στην Εύβοια.

Τραγικός αναμένεται ότι θα είναι ο απολογισμός της πυρκαγιάς στην Εύβοια, όσον αφορά τις απώλειες σε ζώα. Με τη φωτιά να μαίνεται για τέταρτο εικοσιτετράωρο, χθες, η πρόσβαση στις πληγείσες περιοχές παρέμενε αδύνατη, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ακόμα ακριβής εικόνα της καταστροφής. Μολονότι πολλοί ήταν οι πολίτες που ανταποκρίθηκαν στο ηλεκτρονικό κάλεσμα για φιλοξενία ή μεταφορά τυχόν τραυματισμένων ζώων, ουδείς κατόρθωσε τελικά να πλησιάσει. Εως χθες το απόγευμα, χαρακτηριστικά, κανένα ζώο της άγριας πανίδας δεν είχε φτάσει στον Σύλλογο Προστασίας και Περίθαλψης Αγριας Ζωής ΑΝΙΜΑ στην Αθήνα από την Εύβοια. «Ακόμα δεν μπορεί να μπει άνθρωπος μέσα», είπαν στην «Κ» άνθρωποι της οργάνωσης. «Μόνο μια τραυματισμένη χελώνα έχει μεταφερθεί σε εμάς από τον Υμηττό. Από την εμπειρία μας πάντως είναι δύσκολο να έχουν επιβιώσει πολλά ζωάκια».

Για τα οικόσιτα ζώα και τα ζώα συντροφιάς που ενδεχομένως έχουν πληγεί από την πυρκαγιά, στην περιοχή έχει στηθεί σταθμός Α’ Βοηθειών από την Εθελοντική Δράση Κτηνιάτρων Ελλάδος (ΕΔΚΕ), στα πρότυπα του σταθμού που είχαν λειτουργήσει πέρυσι στο Μάτι. Ταυτόχρονα, σε επιφυλακή βρίσκονται το Νοσοκομείο Μικρών Ζώων «Κυανούς Σταυρός» στη Χαλκίδα αλλά και η κλινική Γραμματικόπουλου στα Ψαχνά. Σύμφωνα με την οργάνωση Dog’s Voice, που τον Ιούλιο του 2018 ανέλαβε τον μηχανισμό διαχείρισης κρίσης για τα πυρόπληκτα ζώα σε Κινέτα και Ανατολική Αττική, θα γίνει πλήρης καταγραφή των ζώων που θα περάσουν από τους κτηνιατρικούς σταθμούς με κωδικούς και τις κτηνιατρικές πράξεις που διενεργήθηκαν, ενώ ανάλογα με τον αριθμό των πυροπαθών ζώων που θα βρεθούν, θα τεθεί σε λειτουργία ο μηχανισμός φιλοξενίας σε σπίτια σε Αττική και Εύβοια, που θα μπορούν να δεχθούν πυρόπληκτα ζώα. Σημειώνεται ότι στην αυτοψία της οργάνωσης ανήμερα τον Δεκαπενταύγουστο σε χωριά της περιοχής, δεν βρέθηκαν ζώα της αστικής πανίδας προς περισυλλογή.

Σύμφωνα με τον Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Ευβοίας, η περιοχή της Κεντρικής Εύβοιας όπου εκδηλώθηκε η πυρκαγιά (στην ευρύτερη περιοχή των οικισμών Κοντοδεσπότι, Μακρυμάλλη, Πλατάνα, Σταυρός κ.λπ.) χαρακτηρίζεται καταφύγιο άγριας ζωής (ΚΑΖ) με προστατευτέα είδη τα: πετροκούναβο, αλεπού, σκατζόχοιρο, ασβό, πέρδικα, λαγό, φασιανό, γεράκι, τσίχλες, κότσυφα, τρυγόνι κ.ά.

Σε Κινέτα, Μάτι

Πέρυσι, στις πυρκαγιές στην Κινέτα και στο Μάτι, χάθηκαν εκατοντάδες ζώα. Τις ημέρες μετά την κατάσβεση (σύμφωνα με τον σχετικό απολογισμό της Dog’s Voice), 530 ζώα από τις πυρόπληκτες περιοχές έλαβαν κάποιοι κτηνιατρική περίθαλψη. Συνολικά 67 ζώα μεταφέρθηκαν σε σπίτια για φιλοξενία, 14 ζώα επανενώθηκαν με τους ιδιοκτήτες τους και 42 ζώα υιοθετήθηκαν. Χάρη στην πρωτοφανή κινητοποίηση, συγκεντρώθηκαν και παραδόθηκαν σε κτηνιάτρους 430 κούτες με φάρμακα, 16 τόνοι ξηράς τροφής δωρίστηκαν από εταιρείες και πολίτες, ενώ τους 255 έφτασαν οι εθελοντές στη σίτιση, την περισυλλογή και τις μεταφορές. Μέσα στις πρώτες τέσσερις ημέρες, τη φόρμα φιλοξενίας για τα πυροπαθή ζώα είχαν συμπληρώσει 1.060 πολίτες.

Πηγή: kathimerini.gr