Εύβοια: Βαρύς ο απολογισμός της καταστροφής

525

Σε 28.000 στρέμματα υπολογίζεται η δασική έκταση που έγινε στάχτη από τη μεγάλη φωτιά που εκδηλώθηκε τα ξημερώματα της 13ης Αυγούστου στην περιοχή Αγριλίτσα, στην Κεντρική Εύβοια. Χθες το πρωί, έπειτα από την ολονύχτια μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων με τις φλόγες, η εικόνα από το μέτωπο ήταν βελτιωμένη, με την προσπάθεια των πυροσβεστών να επικεντρώνεται σε δύο σημεία: σε μια χαράδρα 2 χιλιόμετρα έξω από το χωριό Σταυρός και σε ελατόδασος κοντά στο χωριό Πλατάνια. Και στα δύο σημεία υπήρχε ενεργό μέτωπο, το οποίο γινόταν προσπάθεια να ελεγχθεί, κυρίως με ρίψεις νερού από τα εναέρια μέσα.


Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε τα ξημερώματα της 13ης Αυγούστου στις 03.10 π.μ. και λόγω των ισχυρών ανέμων πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις.

Τα χωριά Σταυρός και Πλατάνια, όπως και οι οικισμοί Κοντοδεσπότι και Μακρυμάλλη, είχαν ήδη από το μεσημέρι της Τρίτης εκκενωθεί προληπτικά. Σε κανένα από τα τέσσερα χωριά δεν καταγράφηκαν σοβαρές ζημιές, παρότι οι φλόγες έφτασαν στις αυλές των σπιτιών. Χθες, οι κάτοικοί τους επέστρεψαν καθώς κρίθηκε ότι δεν διατρέχουν κίνδυνο από τη φωτιά. Υπήρξε αναφορά για τέσσερα καμένα αυτοκίνητα στα χωριά απ’ όπου πέρασαν οι φλόγες. Μέχρι τις απογευματινές ώρες χθες, στην περιοχή της πυρκαγιάς παρέμεναν 235 πυροσβέστες με 75 υδροφόρες, ενώ ρίψεις νερού έκαναν περιοδικά 7 αεροσκάφη και 9 ελικόπτερα. Σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση, δεν υπήρχε ενιαίο μέτωπο, όπως την πρώτη μέρα, αλλά διάσπαρτες εστίες φωτιάς. Για τη βελτίωση της εικόνας στην περιοχή, σημαντικό ρόλο διαδραμάτισαν η εξασθένηση των ανέμων, η κατασκευή αντιπυρικών ζωνών με τη χρήση μεγάλων σκαπτικών μηχανημάτων καθώς και το γεγονός ότι η καύσιμη ύλη –το μεγαλύτερο μέρος του πυκνού πευκοδάσους– είχε ήδη γίνει στάχτη.


Απομάκρυνση ζώων από φάρμα στο χωριό Μακρυμάλλη της Εύβοιας, ενώ η φωτιά πίσω συνεχίζει να καίει.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι και στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης εξέφραζαν, χθες, την ικανοποίησή τους για το γεγονός ότι δεν υπήρξαν απώλειες σε ανθρώπινες ζωές και περιουσίες, επεσήμαναν ωστόσο ότι στην περιοχή συντελέστηκε μια ιδιαίτερα μεγάλη καταστροφή. Σε χθεσινές δηλώσεις του στα ΜΜΕ ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης έκανε λόγο για «τεράστια οικολογική καταστροφή», ενώ περιγράφοντας τη χθεσινή εικόνα από το μέτωπο, ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Θανάσης Καρακάτζας δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, «από τα Ψαχνά μέχρι το Κοντοδεσπότι και το Μακρυμάλλη έχουν καεί τα πάντα, είναι ευτυχές ότι δεν είχαμε ανθρώπινα θύματα ή ακόμα και καμένα χωριά». Αξιωματούχοι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη εμφανίστηκαν χθες ικανοποιημένοι για την ανταπόκριση του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας. «Μέσα σε 4-5 ώρες το σύνολο των δυνάμεων βρισκόταν στον τόπο της πυρκαγιάς» δήλωσε στέλεχος της λεωφόρου Κατεχάκη, ενώ το ίδιο επανέλαβαν και τα στελέχη της περιφερειακής και δημοτικής αυτοδιοίκησης.


Δορυφορική απεικόνιση της φωτιάς στην Εύβοια που έδωσε στη δημοσιότητα η ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus.

Σύμφωνα με ενημέρωση από την Πυροσβεστική, η πυρκαγιά εκδηλώθηκε στις 03.10 π.μ. και καταγράφηκε στο σύστημα του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου (ΕΣΚΕ) στις 03.16 π.μ. Πρώτος εντόπισε τη φωτιά πυροφύλακας στην περιοχή Κατσιμίδι στην Πάρνηθα και ενημέρωσε το «199» της Πυροσβεστικής. Το συμβάν επιβεβαίωσε το πλήρωμα οχήματος που περιπολούσε στην περιοχή της Δίρφυς. Λόγω του πολύ υψηλού κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς που ίσχυε για τη 13η Αυγούστου υπήρχαν διάσπαρτα περιπολικά οχήματα της Πυροσβεστικής στο βουνό. Πάντως, υπολογίζεται ότι μεσολάβησαν 15 με 20 λεπτά έως ότου έγινε η πρώτη προσπάθεια κατάσβεσής της. Σε αυτό το διάστημα η πυρκαγιά πρόλαβε –λόγω των ανέμων– να λάβει μεγάλες διαστάσεις.

Σύμφωνα με τον χάρτη επικινδυνότητας της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, για σήμερα προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς μόνο στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

Πηγή: kathimerini.gr