Νέες επιγραφές στα αγάλματα της Βόρειας Μακεδονίας

485

Πινακίδα που διευκρινίζει ότι ο Μέγας Αλέξανδρος αποτελεί μέρος της αρχαιοελληνικής ιστορίας και του αρχαιοελληνικού πολιτισμού τοποθετήθηκε στο βάθρο του μεγάλου αγάλματος στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης.

«Προς τιμήν του Μεγάλου Αλέξανδρου, ιστορική φυσιογνωμία που ανήκει στην αρχαία ελληνική ιστορία και πολιτισμό και στην παγκόσμια πολιτισμική και ιστορική κληρονομία. Εδώ απεικονίζεται ως έφιππος πολεμιστής», αναφέρεται χαρακτηριστικά. Ανάλογες επισημάνσεις τοποθετήθηκαν και κάτω από τα αγάλματα του Φίλιππου του Β’, και της μητέρας του Αλέξανδρου, Ολυμπιάδας.

Πρόκειται για μια κίνηση που απορρέει από τη Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία προβλέπει ότι η Βόρεια Μακεδονία οφείλει να επανεξετάσει το καθεστώς των μνημείων στα εδάφη της.

Ωστόσο, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ΜΙΑ της γειτονικής χώρας, δεν έλειψαν τα έκτροπα, καθώς, όπως μεταδίδεται, σημειώθηκαν βανδαλισμοί κατά την διάρκεια της νύχτας, όταν άγνωστοι αφαίρεσαν την επιγραφή από το άγαλμα του Φιλίππου και προκάλεσαν φθορές στην πινακίδα της Ολυμπιάδας.

Σε ανάρτηση στο Twitter, σχετικά με τις νέες επιγραφές, προέβη ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, κάνοντας λόγο για «άλλη μια πράξη φιλίας των λαών και χτυπήματος του αλυτρωτισμού».

Πηγή: kathimerini.gr