Αντιδράσεις στην Κω για τις προειδοποιητικές πινακίδες για τσουνάμι – Τι δηλώνει ο Ευ. Λέκκας

482

«Στην Κω υπάρχει πιθανότητα να έχουμε ένα τσουνάμι (σ.σ. σε περίπτωση σεισμού)», σημείωσε ο σεισμολόγος Ευθύμης Λέκκας με αφορμή αντιδράσεις που έχουν εκφράσει ξενοδόχοι και επιχειρηματίες του νησιού για τις πινακίδες που έχουν τοποθετηθεί και προειδοποιούν για την επικινδυνότητα να σημειωθεί τσουνάμι στην περιοχή. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πινακίδες έχουν τοποθετηθεί με τη χρηματοδότηση ευρωπαϊκού φορέα έρευνας, στο πλαίσιο πιλοτικού προγράμματος, ενώ η Κως είναι η πρώτη περιοχή της χώρας στην οποία εγκαθίσταται το εν λόγω σύστημα μετά τον σεισμό που σημειώθηκε στο νησί το καλοκαίρι 2017, όπου προκλήθηκε τσουνάμι ύψους 1,5 μέτρου.

Από την πλευρά του, ο κ. Λέκκας τονίζει μάλιστα ότι δεν έχει ιδιαίτερη σημασία το ύψος του τσουνάμι στις επιπτώσεις. «Η τρωτότητα των συστημάτων είναι τέτοια που είναι ανεξάρτητη του ύψους του κύματος», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ υπογράμμισε τη σημασία που έχει να υπάρχει προειδοποίηση επί του επικείμενου συμβάντος. 

Ως παράδειγμα έφερε το τσουνάμι στην Ινδονησία, λέγοντας ότι το ύψος του κύματος μπορεί να ήταν δύο μέτρα, αλλά οι απώλειες ήταν μεγάλες ακριβώς επειδή δεν υπήρχε σύστημα προειδοποίησης. 

Ακόμη, τόνισε ότι «σε όλη την Ιαπωνία υπάρχουν ανάλογα συστήματα – πολύ πιο εξελιγμένα – σε 1.500 χιλιόμετρα ακτογραμμής με προειδοποιητικά για τσουνάμι και εμείς έχουμε ενδοιασμό για το αν θα πρέπει να τοποθετηθούν». «Πρέπει να εκσυγχρονιστούμε ως κοινωνία», πρόσθεσε. 

Υποστήριξε δε ότι «δεν θα πρέπει να κρύβουμε τα προβλήματα κάτω από χαλί, γιατί κοστίζουν ζωές». Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα όλο το σύστημα που εγκαταστάθηκε στη Κω, βοηθάει σε περιπτώσεις έκτακτης. ανάγκης. 

Πηγή: kathimerini.gr