Χρ. Στυλιανίδης: Εξαιρετικός συντονισμός των ελληνικών αρχών

505

Τη βούλησή του να ηγηθεί της προσπάθειας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ώστε ο ευρωπαϊκός μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας να αποκτήσει μόνιμο χαρακτήρα εξέφρασε, χθες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, υποδεχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου τον Ευρωπαίο επίτροπο αρμόδιο για θέματα Διαχείρισης Κρίσεων, Χρήστο Στυλιανίδη, που βρέθηκε στην Αθήνα με αφορμή την ενεργοποίηση του ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας (RescEU). «Ο μόνιμος μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας θα μπορεί να επεμβαίνει σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα, η οποία θα βρίσκεται σε ανάγκη, κυρίως με μέσα αεροπυρόσβεσης, τα οποία θα πρέπει πια να τα αποκτήσουμε, να τα χρηματοδοτήσουμε και να τα διαχειριζόμαστε σε ευρωπαϊκό επίπεδο», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης. Ο κ. Στυλιανίδης ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για τη συμπαράστασή του στην προσπάθεια αναβάθμισης του ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και πρόσθεσε αναφορικά με τη φωτιά στην Εύβοια ότι «αυτό που έκανε εντύπωση στους τεχνοκράτες των Βρυξελλών και αλλού ήταν ένας πρωτόγνωρος συντονισμός στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς στην Εύβοια».

Τον συντονισμό εξήρε ο κ. Στυλιανίδης και στο συντονιστικό κέντρο της Πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι, όπου είχε συνάντηση με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη καθώς και στελέχη της Πυροσβεστικής και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Σε δηλώσεις του αμέσως μετά, ο Ευρωπαίος επίτροπος τόνισε ότι με βάση την ενημέρωση που είχε από τους υπηρεσιακούς παράγοντες, η πυρκαγιά στην Εύβοια ήταν πολύ δύσκολη, ωστόσο, χάρη στον εξαιρετικό συντονισμό των ελληνικών αρχών, αποφεύχθηκαν απώλειες σε ανθρώπινες ζωές. «Ενα μεγάλο “ευχαριστώ” και ένα “μπράβο” σε όλους τους αρμοδίους που δρουν στο έδαφος εκεί, υπό αυτές τις δύσκολες συνθήκες», τόνισε ο κ. Στυλιανίδης. Σε ό,τι αφορά τον ευρωπαϊκό μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, ο επίτροπος επεσήμανε ότι «ενεργοποιήσαμε το RescEU χάρη στο οποίο έχουμε τη συνδρομή επιχειρησιακών μέσων και από άλλες χώρες. Εχει έλθει το πρώτο ιταλικό αεροσκάφος και το δεύτερο βρίσκεται στον δρόμο, ενώ έρχεται και ένα ισπανικό». Υπενθυμίζεται ότι το απόγευμα της Τρίτης η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας απηύθυνε αίτημα προς τον ευρωπαϊκό μηχανισμό για συνδρομή με συνολικά 8 πυροσβεστικά αεροσκάφη τύπου Canadair. Κατόπιν διαπραγματεύσεων, Ιταλία και Ισπανία δέχθηκαν το βράδυ της Τετάρτης να συνδράμουν την Ελλάδα με συνολικά τρία αεροσκάφη. Πάντως, ο κ. Στυλιανίδης υπογράμμισε με νόημα τη σημασία της πρόληψης των πυρκαγιών, εκτός από την αύξηση των επιχειρησιακών μέσων.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης εμφανίστηκε ικανοποιημένος καθώς, όπως δήλωσε, «καταφέραμε τα βασικά, να προστατέψουμε τις ζωές των ανθρώπων, να μην υπάρξει ανθρώπινη απώλεια και να σώσουμε τις περιουσίες των ανθρώπων». Για τον μηχανισμό RescEU επεσήμανε ότι «χώρες με δικά τους προβλήματα έστειλαν βοήθεια, γι’ αυτό τους ευχαριστούμε». Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Χρυσοχοΐδης είχε και στις 22 Ιουλίου υποδεχθεί στο γραφείο του τον κ. Στυλιανίδη με τον οποίο είχαν συμφωνήσει στην αναβάθμιση του RescEU. Η συνάντησή τους ήταν αρχικά προγραμματισμένη για τη 19η Ιουλίου ωστόσο, είχε αναβληθεί εξαιτίας του σεισμού των 5,1 Ρίχτερ που είχε σημειωθεί στην Αττική.

Πηγή: kathimerini.gr