Τριανταεννέα δασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο σε όλη τη χώρα

507

Τριανταεννέα δασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο 24ωρο, για την κατάσβεση των οποίων επιχείρησαν συνολικά 825 πυροσβέστες, 278 οχήματα, 28 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, το Μηχανοκίνητο Ειδικό Τμήμα Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων (ΜΕΤΠΕ), ενώ περιοδικά επιχείρησαν 15 αεροσκάφη και 13 ελικόπτερα, καθώς και 2 συντονιστικά ελικόπτερα του Πυροσβεστικού Σώματος και 1 συντονιστικό ελικόπτερο της Ελληνικής Αστυνομίας.

Επίσης επιχείρησαν 2 αεροσκάφη από Ιταλία και 1 αεροσκάφος από Ισπανία μετά από αίτημα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας (RescEU). Συνδρομή παρείχαν 8 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 4 μηχανήματα έργου του Ελληνικού Στρατού (Ε.Σ.), 22 υδροφόρες και 20 μηχανήματα έργου των Περιφερειών και των ΟΤΑ, η Δασική Υπηρεσία, το ΕΚΑΒ καθώς και εθελοντές πυροσβέστες και εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα. 

Οι περισσότερες πυρκαγιές αντιμετωπίστηκαν άμεσα στο αρχικό τους στάδιο.

Η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την 13/08/2019 στην Κεντρική Εύβοια, βρίσκεται σε εξέλιξη και επιχειρούν 382 πυροσβέστες, 98 πυροσβεστικά οχήματα, 22 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, από την 1η, 2η, 6η, 7η & 8η Ε.Μ.Α.Κ., το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος, τις Περιφέρειες Πελοποννήσου, Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ηπείρου, το Μ.Ε.Τ.Π.Ε., καθώς και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «ΟΛΥΜΠΟΣ».

Στην αεροπυρόσβεση συμμετείχαν περιοδικά 10 Α/Φ και 11 Ε/Π. Επίσης, συνδράμουν στην αεροπυρόσβεση 2 Α/Φ από Ιταλία και 1 Α/Φ από Ισπανία. μετά από αίτημα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας (RescEU). Συνδρομή στο έργο της πυρόσβεσης παρέχουν: 8 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 4 μηχανήματα έργου του Ελληνικού Στρατού (Ε.Σ.), 8 μηχανήματα έργου και 10 υδροφόρες της Περιφέρειας και των Ο.Τ.Α., η Δασική Υπηρεσία καθώς και 38 εθελοντές πυροσβέστες και 6 εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα.

Ο συντονισμός της πυρκαγιάς γίνεται περιοδικά με 3 συντονιστικά Ε/Π: 2 Ε/Π του Πυροσβεστικού Σώματος και 1 Ε/Π της Ελληνικής Αστυνομίας. Την πυρκαγιά συντονίζουν ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος καθώς και ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας. Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Πηγή: kathimerini.gr