Σαμοθράκη: Παράταση της ταλαιπωρίας

540

Στιγμιότυπο από βίντεο που δείχνει τον συνωστισμό που επικρατεί στο λιμάνι από εγκλωβισμένους ταξιδιώτες.

Συνεχίζονται τα προβλήματα με την ακτοπλοϊκή σύνδεση μεταξύ Αλεξανδρούπολης και Σαμοθράκης, με το λιμάνι του νησιού να έχει πλημμυρίσει από εγκλωβισμένους ταξιδιώτες. Χθες προσέγγισε το νησί το πρώτο πλοίο ύστερα από εννέα ημέρες, το ταχύπλοο «Ζέφυρος», το οποίο ωστόσο δεν έχει μεγάλη χωρητικότητα επιβατών. Ειδικότερα, το εν λόγω πλοίο χωράει περίπου 100 επιβάτες, ενώ στη συνέχεια προσέγγισε το οχηματαγωγό «ANAX». Το γεγονός όμως ότι το πλοίο «ΑΝΑΧ» μπορεί να μεταφέρει μόνο οχήματα και όχι επιβάτες αποτέλεσε σοβαρό πρόβλημα, καθώς οι εγκλωβισμένοι ιδιοκτήτες Ι.Χ. δεν μπορούσαν να στείλουν στην Αλεξανδρούπολη τα οχήματά τους χωρίς οι ίδιοι να τα παραλάβουν. Ετσι, παράγοντες του νησιού εξηγούν ότι η έλευση του «ΑΝΑΧ» δεν διευκόλυνε ιδιαίτερα την κατάσταση.

Η εικόνα στο λιμάνι του νησιού θυμίζει πελώριο υπαίθριο χώρο στάθμευσης, ενώ οι εκατοντάδες επιβάτες που βρίσκονται εκεί εξακολουθούν να μη γνωρίζουν εάν και πότε θα αναχωρήσουν από το νησί.

Η ένταση των εγκλωβισμένων ταξιδιωτών έχει αρχίσει να κορυφώνεται, το ίδιο και η ταλαιπωρία, ενώ η απελπισία των τοπικών παραγόντων έχει φτάσει στο αποκορύφωμά της. Περίπου 100 άτομα τα οποία διέμεναν στα κάμπινγκ έχουν περάσει τα τελευταία τρία βράδια στο γυμναστήριο του λυκείου της περιοχής, το οποίο διατέθηκε από τον Δήμο Σαμοθράκης.

Τοπικοί φορείς του νησιού πρόσφεραν ορισμένα δωρεάν γεύματα στους εγκλωβισμένους στη Σαμοθράκη ταξιδιώτες, ενώ καθίσταται σαφές ότι το νησί έζησε τις τελευταίες ώρες της τουριστικής του περιόδου για φέτος, καθώς οι ακυρώσεις κρατήσεων είναι σχεδόν καθολικές. Η ζημία που υπέστη το νησί στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου είναι τρομακτική, οι επιχειρηματίες του νησιού κάνουν λόγο για οικονομική καταστροφή και ζητούν την άμεση λύση στο πρόβλημα έστω και στο παρά πέντε. Επιχειρηματίες του νησιού εξηγούν ότι τα δωμάτια που μένουν κατειλημμένα είναι ατόμων που έχουν «ξεμείνει» στο νησί, όσοι ήταν να έρθουν δεν ήρθαν ποτέ λόγω της μη προσέγγισης πλοίου, ενώ και όσοι είχαν προγραμματίσει να περάσουν τον Δεκαπενταύγουστο εκεί, δεν θα το πράξουν υπό τον φόβο της αδυναμίας επιστροφής.

Στο μεταξύ, το υπουργείο Ναυτιλίας προχώρησε στη δρομολόγηση δύο πλοίων προς τη Σαμοθράκη. Το πρώτο ήταν το οχηματαγωγό που κατέπλευσε χθες το πρωί, ενώ το δεύτερο ήταν το ταχύπλοο επιβατηγό-οχηματαγωγό «Andros Jet», το οποίο αναμενόταν να φτάσει το βράδυ στο νησί.

Ο προγραμματισμός θέλει την άμεση εκτέλεση ενός δρομολογίου από τη Σαμοθράκη στην Αλεξανδρούπολη και ενός ακόμη από την Αλεξανδρούπολη στη Σαμοθράκη.

Από σήμερα, Δεκαπενταύγουστο, το «Andros Jet» είναι προγραμματισμένο να εκτελεί τρία δρομολόγια την ημέρα, ενώ, εάν χρειαστεί, και επιπλέον προκειμένου να αποσυμφορηθεί η κατάσταση στο νησί. Το συγκεκριμένο πλοίο μπορεί να μεταφέρει 600 επιβάτες και 75 Ι.Χ.

Πηγή: kathimerini.gr