Κινεζικό «στοπ» σε Γερμανίδα βουλευτή

573

Το 2014, η Μπάους συναντήθηκε με τον Κινέζο εικαστικό Αϊ Γουέι Γουέι, με τον οποίο έκτοτε διατηρεί στενή σχέση.

Εντάσεις έχουν δημιουργηθεί μεταξύ του Πεκίνου και του Βερολίνου, έπειτα από απόφαση των κινεζικών αρχών να απαγορεύσουν την είσοδο μιας ομάδας Γερμανών βουλευτών στη χώρα. Το ταξίδι είχε προγραμματιστεί από την επιτροπή ψηφιακών υποθέσεων του γερμανικού Κοινοβουλίου για το τέλος του μήνα, ωστόσο πιθανότατα θα ακυρωθεί, καθώς το Πεκίνο δήλωσε ότι δεν θα δεχθεί την είσοδο της Μάργκαρετ Μπάους, από το κόμμα των Πρασίνων, η οποία κατά το παρελθόν έχει ασκήσει έντονη κριτική για το καθεστώς των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα.

Το 2014, η Μπάους φιγούραρε στα πρωτοσέλιδα της χώρας όταν, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Κίνα μαζί με αντιπροσωπεία του κρατικού Κοινοβουλίου της Βαυαρίας, πραγματοποίησε μυστική συνάντηση με τον διανοούμενο καλλιτέχνη Αϊ Γουέι Γουέι, ενώ αργότερα δημοσίευσε φωτογραφίες από τις συνομιλίες τους. Η ρητή απαγόρευση εισόδου της Γερμανίδας νομοθέτου φανερώνει τις προθέσεις της Κίνας να καταπνίγει οποιαδήποτε επικριτική φωνή, ακόμη και πέρα από τα σύνορά της.

Η πρόσφατη διαμάχη καταδεικνύει επίσης το δίλημμα που αντιμετωπίζουν οι δυτικές χώρες, οι οποίες επιθυμούν μεν να καλλιεργήσουν δεσμούς με την οικονομική υπερδύναμη της Ασίας, ταυτόχρονα όμως προσπαθούν να διατηρήσουν τις δεσμεύσεις τους ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η Κίνα, άλλωστε, έχει εξελιχθεί σε βασική αγορά, αλλά και σε σημαντικό κέντρο παραγωγής για πολλούς κατασκευαστές αυτοκινήτων της Γερμανίας και για άλλες μεγάλες εταιρείες.

Από την πλευρά της, η επιτροπή της Ομοσπονδιακής Βουλής της Γερμανίας δεν δείχνει σημάδια υποχώρησης. Γερμανοί νομοθέτες από όλες τις κομματικές παρατάξεις συμφώνησαν πως είτε θα ταξιδέψουν στην Κίνα μαζί με την 60χρονη Μπάους είτε δεν θα ταξιδέψουν καθόλου. «Είναι αδιανόητο, η Κίνα ή οποιαδήποτε άλλη χώρα, να αποφασίζει ποιος μπορεί να συμμετέχει στις επισκέψεις επιτροπών της γερμανικής Βουλής», δήλωσε ο Μανουέλ Χόφερλιν, μέλος της επιτροπής ψηφιακών υποθέσεων και εκπρόσωπος του κόμματος των Φιλελευθέρων.

Πηγή: kathimerini.gr