Εντός του Σεπτεμβρίου η μείωση επιτοκίου για τις 120 δόσεις

496

Σταδιακά εντός του Σεπτεμβρίου, χωρίς καμία ενέργεια από τους ίδιους, οι χιλιάδες οφειλέτες που εντάχθηκαν ήδη στη ρύθμιση των 120 δόσεων θα δουν το μηνιαίο ποσό που αντιστοιχεί στις ανεξόφλητες δόσεις τους να μειώνεται, λόγω του νέου ετήσιου επιτοκίου, αναφέρει η Καθημερινή.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η σχετική διάταξη του υπουργείου Εργασίας, που περιορίζει το επιτόκιο από 5% σε 3% κατ’ έτος, ψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα και πλέον με εγκύκλιό του το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί.

Το νέο επιτόκιο της τάξης του 3% θα εφαρμόζεται άμεσα στις νέες αιτήσεις υπαγωγής, καθώς και στις ήδη υπάρχουσες ρυθμίσεις για τις οποίες οι οφειλέτες θα επιλέξουν την εφάπαξ εξόφληση του υπόλοιπου των δόσεών τους. Για όλες τις υπόλοιπες ενεργές ρυθμίσεις που πραγματοποιήθηκαν βάσει του νόμου για τις 120 δόσεις, οι ανεξόφλητες δόσεις θα αναπροσαρμοστούν μεν αυτόματα, η διαδικασία όμως θα ξεκινήσει σταδιακά, τον Σεπτέμβριο, με στόχο να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο εντός του Οκτωβρίου. Τα νέα ποσά των δόσεων θα αφορούν βεβαίως το εναπομείναν διάστημα, από τη ψήφιση του νόμου και μετά. Το ΚΕΑΟ ξεκαθαρίζει μάλιστα ότι δεν απαιτούνται ενέργειες των ενδιαφερόμενων προς τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Στο δημοσίευμα τονίζεται ωστόσο ότι το νέο μειωμένο ετήσιο επιτόκιο που οδηγεί σε σημαντική ελάφρυνση, η οποία στα 10 έτη μπορεί να φτάσει και στις 8 ποσοστιαίες μονάδες, αφορά μόνο όσους ενταχθούν στις 120 δόσεις. Όσοι εξυπηρετούν τις δόσεις του για κάποια από τις παρελθούσες ρυθμίσεις, θα μπορέσουν να κάνουν χρήση της νέας ευνοϊκής διάταξης μόνο εάν υποβάλουν αίτηση υπαγωγής στη νέα ρύθμιση. Ή αποφασίσουν να εξοφλήσουν εφάπαξ το υπόλοιπο της οφειλής.
Πηγή: capital.gr