Τη σημασία εμπορικής συμφωνίας με Ε.Ε. τόνισε ο Τζόνσον

671

Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Σατζίντ Τζαβίντ συναντήθηκε, χθες, με τον Τζον Μπόλτον.

ΛΟΝΔΙΝΟ. Η πιο σημαντική συμφωνία ελεύθερου εμπορίου την οποία η Βρετανία οφείλει να επιτύχει είναι αυτή με την Ευρωπαϊκή Ενωση, είπε χθες ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον. Η Βρετανία πρόκειται να εγκαταλείψει την Ε.Ε. στις 31 Οκτωβρίου, ενώ ο Τζόνσον έχει δηλώσει ότι είναι προετοιμασμένος για έξοδο από την Ενωση, με ή χωρίς συμφωνία. «Η σημαντικότερη συμφωνία την οποία πρέπει να υπογράψουμε αφορά τους φίλους και εταίρους μας από την άλλη πλευρά της Μάγχης», είπε ο Μπόρις Τζόνσον μιλώντας χθες στον τηλεοπτικό σταθμό Sky News.

Τη Δευτέρα το βράδυ, ο Αμερικανός σύμβουλος εθνικής ασφαλείας Τζον Μπόλτον είπε ότι οι ΗΠΑ θα υποστήριζαν με ενθουσιασμό ένα Brexit χωρίς προηγούμενη συμφωνία, εάν αυτό αποφάσιζε η βρετανική κυβέρνηση. «Η εμπειρία μου είναι ότι εσείς οι Αμερικανοί είσαστε πολύ σκληροί διαπραγματευτές και θα μπορούσαμε να εξασφαλίσουμε μια πολύ καλή εμπορική συμφωνία με την Ουάσιγκτον, η οποία θα άνοιγε τον δρόμο για νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες, κυρίως στον τομέα των υπηρεσιών. Η διαπραγμάτευση θα ήταν πολύ σκληρή, αλλά θα απέδιδε καρπούς», είπε ο Τζόνσον.

Σε χθεσινές του δηλώσεις, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Βρετανό υπουργό Οικονομικών, ο Τζον Μπόλτον είπε ότι ζητήματα διμερούς ενδιαφέροντος, όπως οι κυρώσεις κατά του Ιράν, η κρίση στο Χονγκ Κονγκ και η απαγόρευση λειτουργίας του δικτύου τηλεπικοινωνιών 5G της κινεζικής εταιρείας Huawei, μπορούν να περιμένουν μετά την ολοκλήρωση του Brexit. Σε μήνυμά του στο Twitter, ο Τζον Μπόλτον ανέφερε: «Η δέσμευσή μας για συνέχιση της ειδικής σχέσης μεταξύ Λονδίνου και Ουάσιγκτον παραμένει ακλόνητη για την αντιμετώπιση των διεθνών προκλήσεων».

Πηγή: kathimerini.gr