Οκτώ γυναίκες καταγγέλλουν τον Πλάθιντο Ντομίνγκο

653

Πολλές λυρικές τραγουδίστριες κατηγορούν τον Πλάθιντο Ντομίνγκο ότι επηρέασε αρνητικά την καριέρα τους επειδή δεν ενέδωσαν στις ορέξεις του.

Ο διάσημος τενόρος Πλάθιντο Ντομίνγκο κατηγορείται για σεξουαλική κακοποίηση. Οκτώ τραγουδίστριες της όπερας και μία χορεύτρια ισχυρίζονται ότι παρενοχλήθηκαν σεξουαλικά από τον Ισπανό λυρικό τραγουδιστή, σε διάφορα περιστατικά, που χρονολογούνται επί τρεις δεκαετίες, μετά το 1980. Οι παρενοχλήσεις έλαβαν χώρα σε διάφορους χώρους εκδηλώσεων, αλλά και σε όπερες, όπου ο Ντομίνγκο κατείχε υψηλόβαθμες θέσεις. Επίσης, έξι ακόμα γυναίκες καταγγέλλουν ότι ο Ντομίνγκο, ο οποίος από το 1962 ζει με τη δεύτερη σύζυγό του, τη σοπράνο Μάρτα Ορνέλας, τις έκανε να νιώθουν πολύ άσχημα εξαιτίας των ερωτικών του προτάσεων.

Δεν είναι, όμως, μόνο γυναίκες που τον καταγγέλλουν. Εκατοντάδες άνθρωποι από τον χώρο της όπερας υποστηρίζουν ότι υπήρξαν μάρτυρες της ανάρμοστης σεξουαλικής συμπεριφοράς του Πλάθιντο προς νεότερες γυναίκες. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει το Associated Press, η απρεπής συμπεριφορά του αποτελεί κοινό μυστικό στον κόσμο της όπερας.

Ο ίδιος ο τενόρος, που σήμερα είναι 78 ετών, αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήματα που του έθεσε το πρακτορείο ειδήσεων σχετικά με την υπόθεση. Ωστόσο, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι «οι ισχυρισμοί από άτομα που δεν κατονομάζονται, για συμβάντα που χρονολογούνται ακόμα και πριν από 30 χρόνια, είναι πολύ ανησυχητικοί και, έτσι όπως παρουσιάζονται, ανακριβείς. Είναι εξαιρετικά επώδυνο να μαθαίνω ότι μπορεί να στενοχώρησα ή να έκανα να νιώθουν άσχημα κάποιες γυναίκες, ασχέτως του πόσο παλιά συνέβη αυτό και παρά τις άριστες προθέσεις μου. Πιστεύω ότι όλες οι κοινωνικές συναναστροφές και σχέσεις μου ήταν καλοδεχούμενες και συναινετικές. Οι άνθρωποι που με γνωρίζουν ή που συνεργάστηκαν μαζί μου ξέρουν πως δεν είμαι κάποιος που θα μπορούσε να τους προκαλέσει εκουσίως βλάβη, να τους προσβάλει ή να τους φέρει σε δυσχερή θέση».

Μια γυναίκα υποστηρίζει ότι ο Ντομίνγκο έβαλε το χέρι του κάτω από τη φούστα της, ενώ τρεις άλλες τον κατηγορούν ότι τις φίλησε στο στόμα διά της βίας, μέσα σε ένα καμαρίνι, σε ένα ξενοδοχείο και κατά τη διάρκεια γεύματος. Επτά από τις γυναίκες που τον κατηγορούν επισημαίνουν ότι η σταδιοδρομία τους επλήγη εξαιτίας της αντίστασης κατά την παρενόχληση, ενώ κάποιες άλλες λένε ότι οι λυρικοί ρόλοι που τους υποσχέθηκε δεν υλοποιήθηκαν ποτέ.

Μόνο μία γυναίκα, η μεσόφωνος Πατρίσια Βολφ, συμφώνησε να χρησιμοποιηθεί το όνομά της στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργεί το Associated Press σχετικά με τη σεξουαλική παρενόχληση από τον Πλάθιντο Ντομίνγκο. Οι υπόλοιπες καταγγέλλουσες προτίμησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, καθώς εργάζονται στον χώρο και φοβούνται για αντίποινα.

Ολες οι παθούσες κατήγγειλαν περίπου τα ίδια πράγματα, ότι δηλαδή ο τενόρος τις καλούσε αργά το βράδυ και τους ζητούσε να συναντηθούν αμέσως προκειμένου να τις συμβουλεύσει για την καριέρα τους.

Οπως λένε οι γυναίκες, ενθαρρύνθηκαν να καταγγείλουν αυτά που υπέστησαν χάρη στο κίνημα #MeToo, που γεννήθηκε μετά τις καταγγελίες γυναικών για σεξουαλική κακοποίηση από τον κινηματογραφικό παραγωγό Χάρβεϊ Ουάινσταϊν.

Πηγή: kathimerini.gr