Μέτρα προστασίας από τον καπνό δασικής πυρκαγιάς

638

Παραμονή σε κλειστούς κλιματιζόμενους χώρους, χρήση μέτρων ατομικής προστασίας από τον καπνό, μάσκα – ειδικά από άτομα με καρδιαγγειακά και αναπνευστικά νοσήματα, και άμεση επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων, όπως καρδιοαναπνευστικά προβλήματα, σπασμοί, λιποθυμίες κ.ά., συνιστούν οι υγειονομικές αρχές στους κατοίκους της Εύβοιας, της Αττικής και όσων περιοχών της χώρας επηρεάζονται από τον καπνό και την αυξημένη θερμοκρασία λόγω των δασικών πυρκαγιών.

Χθες το υπουργείο Υγείας εξέδωσε νέα εγκύκλιο (η προηγούμενη είχε εκδοθεί στις 29 Ιουλίου 2019) για να υπενθυμίσει τα μέτρα διασφάλισης της δημόσιας υγείας σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών όπως οι πυρκαγιές, η οποία και προωθήθηκε στη δημοσιότητα άμεσα από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και από την Περιφέρεια Αττικής. Οπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς, στις περιοχές που βρίσκονται πλησίον αυτής ή επηρεάζονται από τον καπνό και την αυξημένη θερμοκρασία, προτείνεται η λήψη των εξής μέτρων:

• Πιστή τήρηση των οδηγιών των αρμόδιων αρχών.

• Ελάττωση των άσκοπων μετακινήσεων και παραμονή σε κλειστούς χώρους χωρίς απευθείας επικοινωνία με τον εξωτερικό αέρα (κλείσιμο παραθύρων, πορτών και λοιπών διόδων αέρα προς το εσωτερικό).

• Παραμονή σε κλιματιζόμενους χώρους. Προτείνεται η χρήση του συστήματος κλιματισμού στη λειτουργία ανακύκλωσης του εσωτερικού αέρα, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η επιβάρυνση της ποιότητας του αέρα στους εσωτερικούς χώρους. Η επιλογή εισαγωγής «φρέσκου αέρα» που παρέχεται από ορισμένα συστήματα κλιματισμού πρέπει να απενεργοποιείται κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς.

• Σε περίπτωση χρήσης αυτοκινήτου, προτείνεται η ρύθμιση του συστήματος κλιματισμού στη λειτουργία ανακύκλωσης του εσωτερικού αέρα. Επίσης, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται τα φώτα των οχημάτων κατά τη διάρκεια της ημέρας, ώστε να αποφευχθούν ατυχήματα σε περιοχές με χαμηλή ορατότητα.

• Αποφυγή του καπνίσματος εντός των κατοικιών, καθώς και άλλων πηγών ρύπανσης του εσωτερικού αέρα, όπως χρήση ψησταριάς ή τζακιού για μαγείρεμα, αεροζόλ κ.ά.

• Χρήση μέτρων ατομικής προστασίας από τον καπνό. Κάποια άτομα που ανήκουν σε ευαίσθητες ομάδες ενδέχεται να απαιτηθεί να χρησιμοποιήσουν μάσκες για να προστατευθούν από τον καπνό και τις αναθυμιάσεις.

• Διατήρηση της θερμοκρασίας σώματος και συχνή ενυδάτωση. Επειδή η πυρκαγιά ενδέχεται να συνοδεύεται και από αύξηση της θερμοκρασίας, κατά τη διάρκειά της πρέπει να εξασφαλίζεται η αποτελεσματική ενυδάτωση του οργανισμού με τη λήψη υγρών, αποφεύγοντας την κατανάλωση ποτών που περιέχουν ζάχαρη ή αλκοόλ.

• Στην περίπτωση εκδήλωσης συμπτωμάτων εξαιτίας του καπνού ή των συνθηκών της πυρκαγιάς, όπως ξηροδερμία, παραλήρημα, σπασμοί, καρδιοαναπνευστικά προβλήματα, λιποθυμία, πρέπει να αναζητηθεί αμέσως ιατρική συνδρομή.

• Ηλικιωμένα άτομα ή άτομα που ζουν μόνα τους πρέπει να δέχονται τακτικές επισκέψεις από οικείους ή και γείτονες, και να εξασφαλίζεται ότι οι φαρμακευτικές αγωγές που ακολουθούν δεν επηρεάζουν τη θερμοκρασία τους. Στην τελευταία περίπτωση πρέπει να εξασφαλίζεται η επαρκής ενυδάτωσή τους και να αναζητείται ιατρική συμβουλή για την πρόληψη επιπλοκών.

Πηγή: kathimerini.gr