Κρίσιμες για τη μείωση των NPLs οι ταχύτερες μεταβιβάσεις ακινήτων

714

Της Νένας Μαλλιάρα

Την ανάγκη δημιουργίας συνθηκών για ταχύτερες μεταβιβάσεις των ακινήτων, επισημαίνουν τράπεζες, εταιρείες διαχείρισης και διαχειριστές ακινήτων, καθώς η μείωση των “κόκκινων” δανείων εισέρχεται σε νέα φάση από τον Σεπτέμβριο.

Το γεγονός ότι οι πωλήσεις και οι τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων με εξασφαλίσεις θα ενταθούν, καθώς μέσω αυτών θα επιτευχθεί κατά το ήμισυ ο στόχος της μείωσης των NPLs κατά 53 δισ. ευρώ μέχρι τα τέλη του 2021, θα “ρίξει” στην αγορά χιλιάδες ακίνητα, τα οποία θα πρέπει να απορροφηθούν σε σύντομο χρόνο. Αυτό δεν μπορεί να γίνει υπό τις παρούσες συνθήκες φορολογίας και καθεστώτος μεταβιβάσεων ακινήτων, οι οποίες λειτουργούν αποτρεπτικά για τους δυνητικούς επενδυτές και δυσχεραίνουν τη μείωση των “κόκκινων” δανείων και τη διαχείριση των ακινήτων από τις τράπεζες.

Φορολογία και καθεστώς μεταβιβάσεων ακινήτων επείγει να εξεταστούν υπό το πρίσμα των στόχων για τη μείωση των NPLs, καθώς επίκειται και η δημιουργία SPVs στα οποία οι τράπεζες θα μεταβιβάσουν δάνεια προς πώληση σε επενδυτές. Όπως αναφέρεται στο Capital.gr, η εμπειρία της Ιταλίας με το SPV έχει δείξει ότι απαιτήθηκε μία τριετία για να μεταβιβαστούν και να μεταπωληθούν “κόκκινα” δάνεια των τραπεζών, χρονικό διάστημα που πλέον αποτελεί πολυτέλεια για την ελληνική πραγματικότητα. Και το βασικό ζητούμενο για να συντομεύσουν οι διαδικασίες είναι να απλοποιηθεί η διαδικασία μεταβιβάσεων των ακινήτων που αποτελούν τα ενέχυρα των δανείων, με την αποφυγή φορολόγησης σε κάθε μεταβίβαση του ακινήτου, από την τράπεζα που θα το αποκτήσει αρχικά, μέχρι τον επενδυτή στον οποίο θα καταλήξει.  

Προκειμένου να διευκολυνθούν οι μεταβιβάσεις ακινήτων στο πλαίσιο της διαχείρισης των “κόκκινων” δανείων, τράπεζες, εταιρείες διαχείρισης και διαχειριστές ακινήτων, ζητούν καταρχάς να εξαιρεθούν οι μεταβιβάσεις ακινήτων από την υποχρέωση Φόρου Μεταβίβασης Ακινήτων για μια πενταετία ή εναλλακτικά, η υποχρέωση αυτή να ενεργοποιείται αναδρομικά, χωρίς όμως προσαυξήσεις.

Σημαντικό ζήτημα για τις μεταβιβάσεις ακινήτων είναι επίσης η ρύθμιση των αυθαιρέτων, η οποία χρονικά μπορεί να καθυστερήσει τη μεταβίβαση ακόμα και έξι μήνες. Για να λυθεί το ζήτημα προτείνεται, στην περίπτωση που το μεταβιβαζόμενο ακίνητο έχει αυθαιρεσίες, η σχετική βεβαίωση μηχανικού του ν. 4495/2017, καθώς και η υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη να περιγράφουν τις υφιστάμενες αυθαιρεσίες, αλλά να αναστέλλεται η υποχρέωση υπαγωγής των αυθαιρεσιών αυτών στις διατάξεις του ν. 4495/2017. Η διαδικασία της υπαγωγής των αυθαίρετων κατασκευών από την τράπεζα ζητείται να ενεργοποιείται στην περίπτωση που η τελευταία προβεί σε εκμίσθωση του ακινήτου ή στην περίπτωση διακράτησης του ακινήτου για πάνω από 5 χρόνια. Εάν το ακίνητο μεταπωληθεί στη διάρκεια της πενταετίας, την υποχρέωση υπαγωγής στις διατάξεις του ν. 4495/2017 ζητείται να αναλαμβάνει ο νέος ιδιοκτήτης, ο οποίος θα πρέπει να ολοκληρώσει τη σχετική διαδικασία εντός 6 μηνών από την ημερομηνία υπογραφής του συμβολαίου αγοραπωλησίας. 

Σημειώνεται ότι τράπεζες και εμπλεκόμενοι με τη διαχείριση ακινήτων βλέπουν θετικά τις πρώτες παρεμβάσεις της κυβέρνησης στην αγορά ακινήτων, οι οποίες αναμένεται να περιληφθούν στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή το αργότερο έως τα μέσα Νοεμβρίου και θα ψηφιστεί μαζί με τον προϋπολογισμό του 2020. Όπως έγραψε το Capital.gr, οι παρεμβάσεις αυτές αφορούν: 

– Την αναστολή, έως και το τέλος του 2022,  του ΦΠΑ στην παράδοση νεόδμητων ακινήτων.  Με την αναστολή του ΦΠΑ θα επιβάλλεται φόρος μεταβίβασης με συντελεστή 3% σε όλες τις μεταβιβάσεις ακινήτων, μειώνοντας έτσι το φορολογικό κόστος των επενδυτικών κινήσεων στην κτηματαγορά.

– Την αναστολή, έως το τέλος του 2022, του φόρου υπεραξίας στα ακίνητα. Ο φόρος έχει ήδη ανασταλεί αρκετές φορές ως ανεφάρμοστος και με τη νέα αναστολή του οδεύει ουσιαστικά προς πλήρη κατάργηση. 

– Την θέσπιση έκπτωσης 40% για τις δαπάνες ενεργειακής, λειτουργικής ή αισθητικής αναβάθμισης των ακινήτων εφόσον οι δαπάνες αποδεικνύονται με παραστατικά (τιμολόγια, αποδείξεις). Η έκπτωση θα μπορεί να διατηρείται μέχρι την απόσβεσή της και  θα συμψηφίζεται με υποχρεώσεις προς την εφορία είτε αφορούν φόρο εισοδήματος, είτε ΕΝΦΙΑ. 

Πηγή: capital.gr