Όταν ο Στέφανος Τσιτσιπάς βρέθηκε λίγα δευτερόλεπτα μακριά από τον θάνατο

761

O Στέφανος Τσιτσιπάς είναι ο άνθρωπος που έμαθε τένις όλη την Ελλάδα. Στα χέρια του, στην ρακέτα του χωράει την χαρά εκατομμυρίων Ελλήνων.

Ο μικρός με τα μεγάλα κατορθώματα, ο νεαρός αθλητής Στέφανος Τσιτσιπάς, έχει καταφέρει αδιαμφισβήτητα πολλά, σε τόσο λίγο χρονικό διάστημα και μάλιστα πάνω σε ένα άθλημα που δεν έχει τη δημοφιλία του ποδοσφαίρου, ή του μπάσκετ Όμως για τον ίδιο, αυτή είναι μόνο η αρχή για μια καριέρα που την περιμένουν μεγάλες στιγμές, τίτλοι και γιατί όχι, η κορυφή του κόσμου.

Όμως επειδή η ζωή δεν είναι μόνο χαρές, διακρίσεις και χαμόγελα, υπήρξε ένα γεγονός που τον σημάδεψε, μία δεύτερη ευκαιρία στη ζωή, όπως την αποκαλεί ο ίδιος, από αυτές που δεν αφήνεις να χαραμιστούν.

Η ζωή του Στέφανου Τσιτσιπά

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς γεννήθηκε στις 12 Αυγούστου του 1998 και μεγάλωσε στο ξενοδοχειακό συγκρότημα του Αστέρα Βουλιαγμένης. Οι  γονείς του δούλευαν ως εκπαιδευτές τένις και έτσι τις περισσότερες ώρες τους τις περνούσαν εκεί.

Ο πατέρας του είναι ο Απόστολος Τσιτσιπάς και μητέρα του είναι η Ρωσίδα, πρώην τενίστρια Τζούλια Σαλνίκοβα. Ο παππούς του Σεργκέι Σάλνικοφ ήταν Ρώσος ποδοσφαιριστής και μάνατζερ.

Η αγάπη του για το τένις φάνηκε σε πολύ μικρή ηλικία και οι γονείς του στάθηκαν από την πρώτη στιγμή στο πλευρό του. Άλλωστε και για τον ίδιο τον Στέφανο Τσιτσιπά η οικογένειά του είναι πρώτα και πάνω από όλα.

Ο πατέρας του έχει πει ότι ο Στέφανος αποφάσισε ο ίδιος να γίνει τενίστας, ανακαλώντας τα λόγια του γιου του όταν «τον ξύπνησε στα μέσα της νύχτας μετά από ένα τουρνουά στη Γαλλία στην ηλικία των 9 ετών, λέγοντας του “Πατέρα, έχω να σου πω κάτι. Θέλω να γίνω τενίστας, μου αρέσει ο ανταγωνισμός, μου αρέσει η πρόκληση”».

Έτσι ο Τσιτσιπάς άρχισε να παρακολουθεί μαθήματα στο Σύλλογο Τέννις της Γλυφάδας στην Αττική όταν ήταν 6 ετών. Ο κύριος προπονητής ήταν ο πατέρας του, ο οποίος σπούδασε προπόνηση τένις στο Πανεπιστήμιο Αθηνών για να βοηθήσει τα παιδιά του. Το 2015, ο Τσιτσιπάς άρχισε να προπονείται στην ακαδημία Πάτρικ Μουράτογλου, χωρίζοντας τον χρόνο του ανάμεσα στη Γαλλία και την Ελλάδα εκείνη τη περίοδο. Όμως, το κόστος των ταξιδιών ήταν πολύ μεγάλο, δεν υπήρχε στήριξη από την ομοσπονδία αντισφαίρισης ή άλλο φορέα κι έτσι η αδερφή της μητέρας του τον στήριζε οικονομικά κάτι το οποίο δεν πρόκειται ποτέ να ξεχάσει.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς είναι ο πρώτος από τα τέσσερα παιδιά της οικογένειας.

«Με τον αµέσως επόµενο αδελφό μου, τον Πέτρο, διατηρούσαµε πάντα πολύ στενή σχέση καθώς έχουµε μόνο δύο χρόνια διαφορά. Είναι το alter ego μου και η παρέα μουστις βραδινές εξόδους. Είναι γενναίος και μεγάλο ταλέντο στο τένις. Από μικρός δεν φοβόταν τίποτα. Ακολουθεί ο 11χρονος Παύλος, το μέλος της οικογένειας με την πιο θετική ενέργεια. Είναι χαρισµατικός και όµορφος, γι’ αυτό και τον φωνάζουµε ”Μπραντ Πιτ”. Η Ελισάβετ είναι η τζούνιορ της παρέας και καθότι η μικρή μας, την έχουµε χαϊδεµένη. Αγαπά τον χορό, μας θαυµάζει και θέλει να μας μοιάσει. Είµαστε μια δεµένη οικογένεια που κάθε ένας ενδιαφέρεται για τον άλλον. Οφείλω πολλά στον πατέρα μου , που από τα 12 μου εγκατέλειψε κάθε άλλη ασχολία προκειµένου να βρίσκεται συνεχώς μαζί μου. Ευτυχώς, υπάρχει κατανόηση από τους υπόλοιπους… Τα αδέλφια μου μεγαλώνουν έχοντας ουσιαστικά τον πατέρα τους μακριά», είχε αποκαλύψει σε παλαιότερη συνέντευξή του για την οικογένεια Τσιτσιπά.

Όταν ο Στέφανος Τσιτσιπάς κινδύνεψε να πνιγεί σε διακοπές στην Κρήτη

Η Ισπανική εφημερίδα El Pais δημοσίευσε ένα αφιέρωμα στον Έλληνα αθλητή με τίτλο «Ο Τσιτσιπάς, το μαργαριτάρι που επιβίωσε στο Αιγαίο».

Η εφημερίδα έφερε στο προσκήνιο μια δυσάρεστη περιπέτεια που είχε ο ίδιος το 2015 κατά τη διάρκεια των διακοπών του στην Κρήτη, τότε που παραλίγο να πνιγεί και να χάσει τη ζωή του.

«Το 2015 σχεδόν πνίγηκε στο νησί της Κρήτης και εκεί ήταν που ξαναγεννήθηκε» γράφει η εφημερίδα.

Η ισπανική εφημερίδα παρουσιάζει τον Τσιτσιπά «σαν τον τενίστα που ξεχωρίζει αυτή τη στιγμή» και εξακολουθεί την αφήγηση του συμβάν της Κρήτης: «”Ο πατέρας μου, που μας κοίταξε από την ακτή, κολύμπησε σε μας και με τράβηξε σε ένα βράχο. Εκεί ήμουν σε θέση να αναπνεύσω κανονικά και στη συνέχεια σιγά-σιγά πήγαμε πίσω στην ακτή. Ένα πολύ άσχημη εμπειρία που δεν θα την ξεχάσω ποτέ».

Ο Τσιτσιπάς, σημειώνει η εφημερίδα, αναγνώρισε το δραματικό αυτό γεγονός, σαν πριν και μετά στη ζωή του. «Ένιωσα ότι ο Θεός ήθελε να μου δώσει μια δεύτερη ευκαιρία και άλλαξε τον τρόπο σκέψης μου».

Πώς όμως είχε περιγράψει ο ίδιος ο Τσιτσιπάς αυτή του την περιπέτεια;

Στα πλαίσια της διαδικτυακής εκπομπής «My Story» της ΑΤΡ, ο Στέφανος Τσιτσιπάς μίλησε για πρώτη φορά για τη δραματική εμπειρία που είχε πριν από λίγα χρόνια στο Ηράκλειο της Κρήτης.

«Έπαιζα σε ένα Futures στο Ηράκλειο. Είχα ρεπό και πήγα στη θάλασσα με 2 φίλους. Δε συνειδητοποιήσαμε πως οι συνθήκες ήταν πολύ δύσκολες για κολύμπι. Με τον έναν φίλο μου μπήκα μέσα, ήταν μαζί επίσης ο άλλος φίλος μου και ο πατέρας μου. Όταν μπήκαμε μέσα, γύρισα την πλάτη μου και ήμασταν 25 μέτρα μακριά από την παραλία. Δεν καταλάβαμε καν τι έγινε, έγιναν όλα πολύ γρήγορα. Τα κύματα μας κάλυπταν κάθε 2-3 δευτερόλεπτα, δεν μπορούσαμε να αναπνεύσουμε και ένιωθα πως πνιγόμουν. Ένιωσα για πρώτη φορά στη ζωή μου πως ήμουν λίγα δευτερόλεπτα μακριά από τον θάνατο», αποκάλυψε ο Τσιτσιπάς στο «My Story».

Στη συνέχεια της ιστορίας, ο κορυφαίος Έλληνας τενίστας διηγήθηκε και το πώς σώθηκε από τον πατέρα του: «Ο πατέρας μου μπήκε στη θάλασσα για να μας σώσει. Με τράβηξε, προσπάθησε να με πάει πιο κοντά στην παραλία. Παλεύαμε για 2 λεπτά και βρήκαμε έναν βράχο στη θάλασσα, στον οποίο μπορούσαμε να ανεβούμε και να πάρουμε λίγες ανάσες. Όλοι καταφέραμε να ανεβούμε στον βράχο και ήταν μια στιγμή ανακούφισης για όλους μας. Και σιγά-σιγά, μετά από λίγα λεπτά φτάσαμε στην παραλία και καταλάβαμε πόσο κοντά βρεθήκαμε στο θάνατο».

Ο Στέφανος πρόσθεσε πως αυτή η δραματική εμπειρία άλλαξε για πάντα τον τρόπο σκέψης του και τον έκανε ατρόμητο στο court.

«Ο τρόπος σκέψης μου και το μυαλό μου έχει αλλάξει. Βλέπω τα πάντα διαφορετικά στο court και δεν έχω κανέναν φόβο. Κατά κάποιο τρόπο εκείνη η μέρα άλλαξε το μυαλό μου. Με βοήθησε να συνειδητοποιήσω πράγματα για τη ζωή. Με βοήθησε να καταλάβω τι είναι το τένις. Θα είναι μια στιγμή που πάντα θα θυμάμαι».

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς έχει καταφέρει πολλά πράγματα, σε λίγα χρόνια, κι αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί κανείς να μην του το αναγνωρίσει.

Ό,τι κατάφερε, το έκανε εκτός Ελλάδας.  «Ο μοναδικός τρόπος για να πετύχεις είναι να πας στο εξωτερικό, όπου υπάρχει τόσο η κουλτούρα για το τένις, όσο και η απαραίτητη εξειδίκευση. Ήταν πολύ σωστή κίνηση να φύγω για το εξωτερικό, αν και στην αρχή αντιμετώπισα ορισμένες δυσκολίες. Πάντα όμως είχα ως συμπαραστάτες την οικογένεια μου. Η τενιστική μου καριέρα ξεκίνησε στην Ελλάδα, αλλά από μικρός ήθελα να ασχοληθώ επαγγελματικά με το άθλημα, οπότε έπρεπε να φύγω για το εξωτερικό. Όπως προανέφερα, η Ελλάδα δε διαθέτει επαγγελματικό τένις. Επομένως, έπρεπε να ξενιτευτώ» έχει πει για την απόφασή του να κυνηγήσει το όνειρό του στο εξωτερικό.

Save

Πηγή: Newsbeast