Το Top Gun των ελικοπτέρων του χρόνου στον Όλυμπο

510
pieria-news

Μία από τις κύριες αλλαγές που συντελέστηκαν είναι ότι πλέον η εκπαίδευση επικεντρώνεται (εκτός από την αρχική των χειριστών ελικοπτέρων) στην τακτική.

To επόμενο καλοκαίρι επιστρέφει στη μεγάλη οθόνη το σίκουελ της ταινίας «Τop Gun» που γνώρισε τεράστια εμπορική επιτυχία το 1986 και βασιζόταν στη σχολή επίλεκτων πιλότων του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, στο Μιραμάρ του Σαν Ντιέγκο.

Ο Ελληνικός Στρατός διαθέτει όμως το δικό του «σχολείο» άριστων χειριστών, το «Top Gun των ελικοπτέρων». Πρόκειται για τη Σχολή Αεροπορίας Στρατού (ΣΑΣ) στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας, η οποία ξεκίνησε μία συνολική αναβάθμιση πριν από δύο χρόνια και πλέον θα παράγει χειριστές με νοοτροπία μαχητή.

Οι επιτελείς του ΓΕΣ και της Αεροπορίας Στρατού με μία συστηματική προετοιμασία τουλάχιστον τριών ετών αναδιοργάνωσαν πλήρως τη σχολή. Την έκαναν διακλαδική, προχώρησαν σε αλλαγή φιλοσοφίας ρίχνοντας βάρος στην τακτική και ταυτόχρονα έβαλαν στην εκπαίδευση και τα ελικόπτερα αναγνώρισης και ελαφράς επιθετικής κρούσης OH-58D Kiowa Warrior που πρόσφατα παραλάβαμε από τις ΗΠΑ. Οι αλλαγές αυτές – όπως προεξοφλείται – θα θωρακίσουν την άμυνα και θα προσφέρουν ένα σημαντικό αβαντάζ στις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις απέναντι στην Τουρκία. Οι οργανωτικές αλλαγές έγιναν στα πρότυπα σχολών χειριστών όπως η αντίστοιχη αμερικανική της αεροπορίας στρατού των ΗΠΑ «U.S. Army Aviation Center of Excellence – Fort Rucker» αλλά και αυτή του ναυτικού «Naval Strike and Air Warfare Center – Fallon, Nevada», πάντα όμως υπό το πρίσμα των ειδικών απαιτήσεων της δικής μας άμυνας.

Σύγχρονες απαιτήσεις μάχης

Ο μεθοδικός σχεδιασμός των επιτελών της Αεροπορίας Στρατού αποσκοπούσε – σύμφωνα με πληροφορίες – με την αναδιοργάνωση της σχολής οι χειριστές ελικοπτέρων να ενσωματώσουν όλες τις σύγχρονες απαιτήσεις μάχης. Και συνακόλουθα με αυτή την εξέλιξη επιδίωξαν όχι απλώς να ενισχυθεί η αποτρεπτική ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά στον τομέα των ελικοπτέρων να αναγκάσουμε τους γείτονες σε λίγα χρόνια από τώρα να τρέχουν και να μη…φτάνουν για να προλάβουν το δικό μας επίπεδο.

Μία από τις κύριες αλλαγές που συντελέστηκαν είναι ότι πλέον η εκπαίδευση επικεντρώνεται (εκτός από την αρχική των χειριστών ελικοπτέρων) στην τακτική. Δημιουργήθηκε το Τάγμα Προκεχωρημένης Αεροπορικής Εκπαίδευσης (advanced courses). Θα εκπαιδεύονται δηλαδή στις στρατιωτικές επιχειρήσεις ελικοπτέρων και μάλιστα στην τακτική «ελικόπτερο εναντίον ελικοπτέρου».

Ειδικά όμως στο πεδίο αυτό η Σχολή Αεροπορίας Στρατού από φέτος διαθέτει ένα επιπλέον «ατού». Στη βασική εκπαίδευση των πιλότων εντάχθηκε και ένας σημαντικός αριθμός των ελικοπτέρων Kiowa Warrior από τα συνολικά 70 που απέκτησε η χώρα μας από τις ΗΠΑ. Στρατιωτικές πηγές λένε στα «ΝΕΑ» πως με την παρουσία των Kiowa συντελείται μία «επανάσταση» στην εκπαίδευση των χειριστών. Ουσιαστικά, επισημαίνουν, τα Kiowa έρχονται και «κουμπώνουν» ακριβώς στην αλλαγή φιλοσοφίας που είχε σχεδιαστεί. «Για πρώτη φορά οι εκπαιδευόμενοι χειριστές ελικοπτέρων θα εκπαιδεύονται αμέσως σε ελικόπτερα στρατιωτικών επιχειρήσεων, μάχης δηλαδή. Και όχι πρώτα στα μεταφορικά, όπως συνέβαινε έως τώρα με τα παλιά Xιούι και αργότερα σε άλλου τύπου (π.χ. επιθετικά). Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα οι υποψήφιοι χειριστές πετώντας από πολύ νωρίς με τους «Ινδιάνους των αιθέρων», τα Kiowa, να αποκτούν τη νοοτροπία «μαχητή» κα να εξελίσσουν αυτά τα καθήκοντά τους.

Αλλωστε, πολύ σύντομα τα συγκεκριμένα ελικόπτερα – και οι επίλεκτοι έλληνες πιλότοι της Αεροπορίας Στρατού που θα τα χειρίζονται – θα αναλάβουν επιχειρησιακή δράση και θα έχουν σημαντική συμβολή στην ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων με κύρια αποστολή την απόκρουση της τουρκικής προκλητικότητας στα νησιά του Αιγαίου και τον Εβρο.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα απέκτησε τα συγκεκριμένα ελικόπτερα σε εξαιρετικά δύσκολη περίοδο για την οικονομία – και συνακόλουθα και για την ενίσχυση της άμυνας. Κατέβαλε μόλις 44,15 εκατομμύρια δολάρια (τόσο κόστισε η μεταφορά) για τα Kiowa που απέσυρε ο αμερικανικός στρατός, ενώ η πραγματική τους αξία είναι 589 εκατ. δολάρια.

Τεράστια οικονομία κλίμακος

Αλλη βασική μεταβολή είναι ότι πλέον η Σχολή έγινε διακλαδική. Στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας θα πραγματοποιείται όλη η βασική εκπαίδευση χειριστών ελικοπτέρων και των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων (Στρατού Ξηράς, Πολεμικής Αεροπορίας, Πολεμικού Ναυτικού) αλλά και των Σωμάτων Ασφαλείας (Λιμενικού, Αστυνομίας, Πυροσβεστικής). Δημιουργείται έτσι μία τεράστια οικονομία κλίμακος. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς τα μεγάλα κόστη που θα έπρεπε να καλυφθούν σε μέσα, εγκαταστάσεις και εκπαιδευτικό προσωπικό αν η εκπαίδευση γινόταν ξεχωριστά σε κάθε κλάδο – «Οπλο».

Ακόμη ένα στοιχείο όμως που κάνει τη Σχολή Αεροπορίας Στρατού να ξεχωρίζει είναι ότι διαθέτει και «Συγκρότημα Εξομοιωτών» (Simulator Complex). Συγκεκριμένα, οι εκπαιδευόμενοι χειριστές θα έχουν 2 εξομοιωτές πτήσης (Full Flight Simulator) για τα ελικόπτερα Chinook, 4 προσομοιωτές για τα ελικόπτερα Kiowa Warrior, ενώ γίνεται προσπάθεια να εξασφαλιστεί η απόκτηση ακόμη ενός εξομοιωτή (Full Flight) σε χαμηλή τιμή.

Ηδη πάντως το ελληνικό «ΤOP GUN» έχει αρχίσει να αποκτάει διεθνή αναγνώριση και να γίνεται πόλος έλξης. Σύμφωνα με τις πληροφορίες των «ΝΕΩΝ» για τη Σχολή Αεροπορίας Στρατού υπάρχει ενδιαφέρον από χώρες της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου και των Βαλκανίων για εκπαίδευση «ελικοπτεράδων» τόσο στα ελικόπτερα όσο και στους εξομοιωτές. Τρανταχτή απόδειξη της φήμης και της εξωστρέφειας που αποκτάει η σχολή είναι το γεγονός ότι συμμετέχει και σε διεθνή προγράμματα. Την επόμενη χρονιά η Σχολή Αεροπορίας Στρατού θα είναι συντονιστίστρια του προγράμματος «Helicopter Hot and High Training (H3)» της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας (PESCO) της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασφάλειας (EDA) της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το οποίο θα υλοποιηθεί στην περιοχή του Ολύμπου.

Πηγή: pieria-press.gr