Η Εστία Πιερίδων Μουσών γιόρτασε τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων (φωτο)

143

Μια ξεχωριστή εμπειρία βίωσαν όσοι παραβρέθηκαν εχθές, 18 Μαίου, στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Δίου, όπου με έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο γιόρτασε η Πιερία τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων. Η Εστία Πιερίδων Μουσών Κατερίνης, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πιερίας , ο ΟΡ.ΦΕ.Ο., υπό την αιγίδα του Δήμου Δίου -Ολύμπου, διοργάνωσαν μουσική-ποιητική βραδιά με έργα εμπνευσμένα από την Ελληνική Αρχαιότητα.

Παρουσιάστηκαν τραγούδια του κλασικού ρεπερτορίου, αποσπάσματα από όπερες και λογοτεχνικά κείμενα ξένων δημιουργών, με άμεσες αναφορές στην Μυθολογική και Ιστορική Ελλάδα. Συνθέτες όπως οι Gluck, Schubert, Haendel, Cimarossa, Wolf, Gounod, Berlioz, Offenbach συνδιαλέγονται την Ελληνική Αρχαιότητα με τους Shakespeare, Byron, Goethe, Schiller, Rimbaud, Dante, Ezra Pound κ.α.

Στο τραγούδι ήταν οι: Μαρία Τσομπανοπούλου του Κυριάκου, Μαρία Τσομπανοπούλου του Χρήστου, Κοσμάς Τσομαπανόπουλος, Θεοδώρα Κρεμύδα, Σοφία Ταφίλη. Στην απαγγελία οι: Ηλίας Παπάζογλου και Σοφία Χαραλαμπίδου. Στο πιάνο η Εκατερίνα Ελενίδη. Την καλλιτεχνική επιμέλεια και μουσικολογική ενημέρωση ο Ευθύμιος Μαυρίδης.

Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), στην προσπάθεια του να αναδείξει το ρόλο των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία, καθιέρωσε από το έτος 1977 τη 18η Μαίου ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων. Απώτερος στόχος, να γίνουν τα μουσεία φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών, με σκοπό την ανάπτυξη της μόρφωσης, την αμοιβαία κατανόηση και τη συνεργασία μεταξύ των λαών.

Επίσης ένα μουσείο, εκτός από χώρος πολιτισμού, λειτουργεί και ως χώρος έρευνας, αναψυχής και εκπαίδευσης, επηρεάζοντας όσα συμβαίνουν στην κοινωνία, στο περιβάλλον και φυσικά στον πολιτισμό, ενώ παράλληλα επηρεάζεται από αυτά.

Με αυτόν τον τρόπο, η σχέση μουσείου και κοινωνίας αποκτά το δυναμισμό,ο οποίος όχι μόνο προσδίδει επιπλέον στο ρόλο του μουσείου, αλλά δυνητικά μπορεί να συνδράμει στην αειφόρο ανάπτυξη της κοινωνίας, της οποίας αποτελεί αναπόσπαστο μέλος.

Με την παρουσία τους τίμησαν την εκδήλωση η κα. Σοφία Κουλίδου, εκπρόσωπος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πιερίας, ο πρόεδρος του Οργανισμού φεστιβάλ Ολύμπου κ. Γρηγόρης Παπαχρήστος και το μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΟΡ.ΦΕ.Ο ο κ. Ραφαήλ Μετενίδης.

Το Δ.Σ. της Ε.Π.Μ.