Ανακοίνωση της Τ.Ε. Πιερίας του ΚΚΕ, για τις καταστροφές που υπέστησαν οι κερασοπαραγωγοί της Πιερίας

159

Την Τρίτη 16 Μάη, κλιμάκιο του ΚΚΕ επισκέφθηκε πληγείσες από το χαλάζι και τις έντονες βροχοπτώσεις, περιοχές του δήμου Κατερίνης. Πιο συγκεκριμένα, τα έντονα καιρικά φαινόμενα του τελευταίου διαστήματος, έπληξαν δενδρώδεις καλλιέργειες κερασιών στην περιοχή Λόφου και Ράχης, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να υποστούν μεγάλες ζημίες. Το τελευταίο διάστημα καλλιέργειες κερασιών υπέστησαν ζημίες και σε άλλες περιοχές της Πιερίας, όπως στον Κολινδρό και τη Ρητίνη.

Αυτή η εξέλιξη δημιουργεί επιπλέων προβλήματα στο ήδη περιορισμένο εισόδημα των παραγωγών, δεδομένου ότι έχουν καταβάλει μεγάλο μέρος από τα καλλιεργητικά έξοδα, τα οποία έχουν τριπλασιαστεί (πετρέλαιο – αγροτικά εφόδια κ.α).

Η Τ.Ε. Πιερίας του ΚΚΕ, απαιτεί τη λήψη άμεσων μέτρων ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που έχουν προκύψει για τους βιοπαλαιστές αγρότες της περιοχής:

  • Να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, ώστε να αποζημιωθούν στο 100% της ζημίας τους οι παραγωγοί που υπέστησαν καταστροφές.
  • Να ενισχυθεί ο ΕΛΓΑ με νέες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ώστε να μπορεί να πραγματοποιήσει άμεση καταγραφή ζημιών και καταβολή αποζημιώσεων.
  • Να υλοποιηθεί σχέδιο αντιχαλαζικής και αντιπλημμυρικής προστασίας.
  • Να ανασταλούν οι πληρωμές των υποχρεώσεων όσων έχουν χτυπηθεί από το χαλάζι, τουλάχιστον μέχρι την εξόφληση των αποζημιώσεων για τις ζημιές της παραγωγής τους.

Καλούμε τους αγρότες της Πιερίας να καταδικάσουν την πολιτική που ακολούθησαν αυτά τα χρόνια οι κυβερνήσεις ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ και οι κολαούζοι τους. Να καταδικάσει όσους τους άφησαν αθωράκιστους και απροστάτευτους στα καιρικά φαινόμενα. Στις μέρες μας υπάρχει η δυνατότητα για έγκαιρη πρόβλεψη και πρόληψη από φυσικούς κινδύνους, όμως δεν υλοποιούνται γιατί δεν είναι ανταποδοτικά για το κεφάλαιο, κι έτσι το κράτος τα αντιμετωπίζει ως κόστος.

Καλούμε τους αγρότες της Πιερίας, να παλέψουν μέσα από τους συλλόγους τους και να διεκδικήσουν όλα όσα σήμερα έχουν ανάγκη. Στις εκλογές στις

21 Μάη να τιμωρήσουν αυτούς που τους έχουν φτάσει σε αυτή την απαράδεκτη κατάσταση. Με την ψήφο τους να στηρίξουν το ΚΚΕ, που όλα αυτά τα χρόνια βρίσκεται σταθερά στο πλευρό τους.