Ο Κάρολος στέφθηκε βασιλιάς

247

Σε μια μεγαλειώδη τελετή στο Αβαείο του Γουέστμινστερ στο Λονδίνο, ο Κάρολος Γ΄  στέφθηκε σήμερα Σάββατο (6/5) βασιλιάς και ανακηρύχθηκε επίσημα ο 40ός μονάρχης τoυ Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο Κάρολος ανακυρήχθηκε βασιλιάς μετά τον θάνατο της μητέρας του, της βασίλισσας Ελισάβετ Β΄, τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους και σήμερα πραγματοποιήθηκε η επίσημη τελετή της στέψης του παρουσία πλήθους υψηλών προσκεκλημένων.

Εδώ και αρκετές ημέρες είχαν αποκλειστεί τμήματα του κεντρικού Λονδίνου στη διαδρομή που ακολούθησαν ο βασιλιάς Κάρολος και η βασίλισσα Καμίλα από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, την επίσημη κατοικία της βρετανικής μοναρχίας στο Λονδίνο, μέχρι το Αβαείο του Γουέστμινστερ, την εκκλησία της στέψης του έθνους από το 1066.

Ο βασιλιάς Κάρολος και η βασίλισσα Καμίλα

(Andrew Matthews/Pool via AP)

Στέφθηκε βασίλισσα η Καμίλα

Η βασίλισσα Καμίλα στέφεται με το στέμμα της βασίλισσας Μαρίας κατά τη διάρκεια της τελετής στέψης της στο Αβαείο του Γουέστμινστερ

(Jonathan Brady/Pool Photo via AP)

Ανακηρύχθηκε επίσημα ηγεμόνας ο Κάρολος

«Ο Θεός σώζει τον Βασιλιά»: Ο Κάρολος φόρεσε το στέμμα και τα βασιλικά άμφια

(Jonathan Brady/Pool Photo via AP)

Ο βασιλιάς της Βρετανίας Κάρολος Γ’ κατά τη διάρκεια της τελετής στέψης στο Αβαείο του Γουέστμινστερ

(Yui Mok, Pool via AP)

Το στέμμα του Αγίου Εδουάρδου του 17ου αιώνα μεταφέρεται για την τελετή στέψης του Βασιλιά Κάρολου Γ’ και της βασίλισσας Καμίλα στο Αβαείο του Γουέστμινστερ

(Phil Noble/Pool Photo via AP)

Ξεκίνησε η τελετή στέψης του βασιλιά Καρόλου

(Jonathan Brady/Pool Photo via AP)

Η άφιξη του πρίγκιπα Χάρι στο Αβαείο

(Toby Melville, Pool via AP)

Τα ενδύματα της Στέψης

Σύμφωνα με την παράδοση, οι βασιλείς θα φορούν δύο διαφορετικά ενδύματα κατά τη διάρκεια της στέψης. Ο βασιλιάς θα επαναχρησιμοποιήσει ιστορικά ενδύματα από τη Βασιλική Συλλογή, που φορούσαν προηγούμενοι μονάρχες σε προηγούμενες στέψεις: του Γεωργίου Δ΄ το 1821, του Γεωργίου Ε΄ το 1911, του Γεωργίου ΣΤ΄ το 1937 και της βασίλισσας Ελισάβετ Β΄ το 1953.

(Photo by Victoria Jones-Pool/Getty Images)

Η χρυσή άμαξα που μεταφέρει το βασιλικό ζεύγος

Καταφτάνει η χρυσή άμαξα που μεταφέρει τον βασιλιά Κάρολο Γ’ και τη Βασίλισσα Καμίλα στο Αβαείο του Γουεστμίνστερ

(AP Photo/Frank Augstein)

Το εσωτερικό του Αβαείου του Γουεστμίνστερ

Εικόνα από το εσωτερικό του Αβαείου του Γουεστμίνστερ πριν από την έναρξη της τελετής στέψης του βασιλιά Καρόλου Γ’

(Gareth Cattermole/Pool Photo via AP)
Επεισόδια και συλλήψεις πριν τη στέψη του βασιλιά Καρόλου

Ο αρχηγός της μεγαλύτερης αντιμοναρχικής ομάδας της Βρετανίας ήταν μεταξύ των διαδηλωτών που συνελήφθησαν από την αστυνομία κοντά στη διαδρομή της στέψης του βασιλιά Καρόλου, σύμφωνα με το CNNi.

Ο Γκράχαμ Σμιθ συνελήφθη το πρωί του Σαββάτου, δήλωσε ένα μέλος της μητρικής οργάνωσης της ομάδας Republic, της Συμμαχίας των Ευρωπαϊκών Ρεπουμπλικανικών Κινημάτων (AERM), σε βίντεο που κοινοποιήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η Μητροπολιτική Αστυνομία έγραψε στο Twitter: «Νωρίτερα σήμερα συλλάβαμε τέσσερα άτομα στην περιοχή του St Martin’s Lane. Κρατήθηκαν ως ύποπτοι για συνωμοσία για την πρόκληση δημόσιας όχλησης».

Παραδοσιακή τελετή 1.000 ετών

Ο Κάρολος θα είναι επίσης ο πρώτος μονάρχης κατά τη στέψη του οποίου θα ακουστεί η προσευχή του για «ευλογία» σε ανθρώπους «κάθε πίστης και πεποίθησης».

Η στέψη θα ακολουθήσει ένα παραδοσιακό χαρακτήρα που έχει παραμείνει σχεδόν ίδιος για περισσότερα από 1.000 χρόνια.

Η μουσική θα παίξει κεντρικό ρόλο και έχουν ανατεθεί πέντε νέες συνθέσεις για το κύριο μέρος της τελετής, συμπεριλαμβανομένου ενός ύμνου από τον Andrew Lloyd Webber, έναν συνθέτη γνωστό για τα μιούζικαλ του West End.

Η σύζυγος του Καρόλου, Καμίλα, θα στεφθεί επίσης σε μια σύντομη και απλή τελετή.

Μόλις τελειώσουν οι τυπικές διαδικασίες, o Κάρολος και η Καμίλα θα κατευθυνθούν προς τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ για να ακολουθήσει η συνηθισμένη εμφάνιση του βασιλιά και της οικογένειάς του στο μπαλκόνι για να χαιρετήσουν το πλήθος.

Σε εορταστικούς ρυθμούς το Λονδίνο

Τεράστια πλήθη έχουν κατέβει στη βρετανική πρωτεύουσα, ενώ αρκετοί είναι εκείνοι που έχουν κατασκηνώσει κατά μήκος της διαδρομής των 2 χιλιομέτρων με την ελπίδα να εξασφαλίσουν καλύτερη θέση για να παρακολουθήσουν την τελετή.

Ο Κάρολος και η Καμίλα θα κατευθυνθούν κατά μήκος της διαδρομής προς το αβαείο με μια άμαξα που τη σύρουν έξι άλογα, συνοδευόμενοι από το βασιλικό Ιππικό.

Η Μητροπολιτική Αστυνομική Υπηρεσία του Λονδίνου δήλωσε ότι το Σάββατο θα είναι η μεγαλύτερη ολοήμερη αστυνομική επιχείρηση εδώ και δεκαετίες, με περισσότερους από 11.500 αστυνομικούς στους δρόμους του Λονδίνου. Ήδη η αστυνομία χρειάστηκε να επέμβει νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, όταν ένας άνδρας συνελήφθη έξω από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, αφού φέρεται να πέταξε φυσίγγια κυνηγετικών όπλων στον χώρο του παλατιού.

Περισσότεροι από 8.000 οι καλεσμένοι

Η τελετή έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 11 π.μ. τοπική ώρα (13:00 ώρα Ελλάδας) και αναμένεται να διαρκέσει περίπου δύο ώρες – περίπου μία ώρα λιγοτερο από τη στέψη της Ελισάβετ Β’ το 1953.

Χρειάστηκε να ανεγερθούν προσωρινές κατασκευές εντός του αβαείου έτσι ώστε να παρακολουθήσουν την τελετή περισσότερα από 8.000 άτομα που περιλαμβάνονται στη λίστα των καλεσμένων.

Παρόντες θα είναι μέλη της βασιλικής οικογένειας, μέλη της Βουλής των Λόρδων, εκπρόσωποι από 203 χώρες και δεκάδες αρχηγοί κρατών.

Η τελετή θα είναι μια βαθιά θρησκευτική, καθώς ο Κάρολος εκτός από αρχηγός κράτους του Ηνωμένου Βασιλείου και 14 άλλων χωρών, είναι επίσης ο Ανώτατος Κυβερνήτης της Εκκλησίας της Αγγλίας. Την τελετή θα διευθύνει ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρυ Τζάστιν Ουέλμπι, πνευματικός ηγέτης της Εκκλησίας.