Ανακοίνωση Τ.Ε. Πιερίας του ΚΚΕ Όχι άλλο αίμα εργατών. Οι ζωές μας δεν είναι κόστος, έχουν αξία.

179

Την Τρίτη 11 Απρίλη σημειώθηκε εργατικό δυστύχημα στον Κορινό Πιερίας, με θύμα 46χρονο εργαζόμενο που εκτελούσε εργασία ασφαλτόστρωσης, σε πεζόδρομο – ποδηλατόδρομο που συνδέει τον Κορινό με την Παραλία Κορινού. Την κατασκευή του δημοτικού έργου έχει αναλάβει γνωστό μονοπώλιο του κλάδου.

Μέρα με τη μέρα μεγαλώνει η μαύρη λίστα των θανατηφόρων εργατικών ατύχημα στους χώρους δουλειάς σε όλη τη χώρα. Πρόκειται για το δεύτερο κατά σειρά εργατικό δυστύχημα που σημειώνεται στην Πιερία τους τελευταίους δύο μήνες.

Οι εργασιακοί χώροι έχουν γίνει ξέφραγο αμπέλι εξαιτίας της πολιτικής που εφάρμοσαν διαχρονικά οι κυβερνήσεις ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ για λογαριασμό του κεφαλαίου. Ξήλωσαν εργατικά δικαιώματα, μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, ενώ εντατικοποίησαν την εργασία και αποδυνάμωσαν τους ελεγκτικούς μηχανισμούς με αποτέλεσμα να μη μπορούν να διενεργήσουν ελέγχους. Η μεγαλοεργοδοσία βλέπει σαν κόστος τη ζωή, την ασφάλεια, την υγεία των εργαζόμενων και δε διστάζει να τους θυσιάσει στο βωμό της κερδοφορίας της.

Η Τομεακή Επιτροπή Πιερίας του ΚΚΕ, εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στους συναδέλφους και την οικογένεια του νεκρού εργάτη. Καλεί τους εργαζόμενους να μη δείξουν άλλη ανοχή σε αυτή την κατάσταση, να οργανώσουν την πάλη για την υπεράσπιση της ζωής και των δικαιωμάτων τους μέσα από τα σωματεία.

Καλεί σε συμπόρευση τους εργαζόμενους – όλο το λαό της περιοχής με το ΚΚΕ, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για ριζικές αλλαγές. Με διαφορετική οργάνωση της παραγωγής, κοινωνική ιδιοκτησία και επιστημονικό σχεδιασμό.

Σήμερα υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για γενική μείωση του εργάσιμου χρόνου και των ορίων συνταξιοδότησης, πρόληψη των εργατικών ασθενειών, αξιοποίηση των επιτευγμάτων της τεχνολογίας για την αποφυγή εργατικών ατυχημάτων.

Απαιτούμε εδώ και τώρα:

-Να διερευνηθεί το εργατικό δυστύχημα και να αποδοθούν ευθύνες.

-Άμεση στελέχωση της Επιθεώρησης Εργασίας, αυστηροποίηση και εντατικοποίηση των προληπτικών ελέγχων στους χώρους δουλειάς.

-Επανένταξη κλάδων και ειδικοτήτων, στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ).

-7ωρο, 5ήμερο για όλους. Σύνταξη στα 60 για τους άντρες, στα 55 για τις γυναίκες και 5 χρόνια νωρίτερα για τα ΒΑΕ -Εφαρμογή μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους εργασιακούς χώρους.