Ο Προφήτης Ηλίας στο Λιτόχωρο – Μία από τις εμβληματικές εκκλησίες του Ολύμπου (φωτo)

137

Ξεκινώντας από το κέντρο του Λιτοχώρου, περπατάμε ανεβαίνοντας στα γραφικά σοκάκια του, ανηφορίζουμε  στα τελευταία σπίτια του οικισμού, όπου συναντάμε το ψηλότερο εξωκλήσι του, ο Προφήτης Ηλίας, που είναι κτισμένος σε ένα λόφο.

Από εδώ ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει μια πανοραμική θέα του οικισμού αλλά και της ευρύτερης περιοχής- τον Πιερικό κάμπο να ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια σας, την τεράστια ακτογραμμή της Πιερίας, μια παραλιακή λωρίδα η οποία ξεκινά από τους Πόρους, συνεχίζεται με το Κάστρο του Πλαταμώνα, τον Πλαταμώνα και τη Λεπτοκαρυά και ολοκληρώνεται στις παραλίες της Πλάκας, Γρίτσας και Βορικού Λιτοχώρου.

Στον Προφήτη Ηλία φτάνει κανείς και με αυτοκίνητο.  Αξίζει να σημειωθεί ότι πανηγυρίζει το καλοκαίρι με το δικό του ξεχωριστό χρώμα. Το Λιτόχωρο με τον Όλυμπο, το βουνό των θεών στις «πλάτες» του, μπαλκόνι στην απέραντη παραλία της Πιερίας και το μοναδικό  φυσικό κάλλος που το περιβάλλει.

Η θέση και η φυσιογνωμία του Προφήτη Ηλία Λιτοχώρου τον κάνουν – δεύτερο μετά το αδελφό εκκλησάκι της ομώνυμης  κορυφής στο Οροπέδιο των Μουσών – μια από τις πιο εμβληματικές εκκλησίες του Ολύμπου. Από το σημείο που βρίσκεται είναι μια από τις ελάχιστες που ατενίζουν απευθείας τον Μύτικα και η μοναδική που ρίχνει τη σκιά της πάνω του.

Αν και δεν είναι παλιό – κτίστηκε  μόλις το 1954 – το μικρό αυτό ιερό κορυφής είναι το στολίδι του Λιτοχώρου  χάρη τόσο στην εξαιρετική τοιχοποιία του, από ντόπιο καλολαξεμένο γκρίζο ασβεστόλιθο, όσο και στις ωραίες αναλογίες του.

Δείτε εικόνες: