Το νερό …. νεράκι …. λένε στη Λεπτοκαρυά

201

Στάλθηκε στην εφημερίδα μας η παρακάτω επιστολή πολίτη της Λεπτοκαρυάς, ο οποίος ζητά από την Δημοτική Αρχή, εκ μέρους όλων των πολιτών της Λεπτοκαρυάς, ΝΕΡΟ.

—-

Προς  δήμο Δίου Ολύμπου

δευα δήμου Δίου Ολύμπου

 

Πριν 20 χρόνια πολλοί από τις γύρω πόλεις, Κατερίνη, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Βέροια κ.α αρχίσαμε  να επενδύσουμε στη Λεπτοκαρυά η οποία πραγματικά συνδυάζει μια απίστευτη φυσική ομορφιά, βουνό με θάλασσα και βρίσκεται πολύ κοντά στη Θεσσαλονίκη που παρέχει τα πάντα.

Σήμερα στην περιοχή που βρίσκεται από την εθνική και δυτικά έχει αναπτυχθεί μία ακόμα Λεπτοκαρυά και για όσους γνωρίζουν αυτό δεν είναι υπερβολή. Από την πρώτη στιγμή το πρόβλημα μας ήταν το νερό. Ο δήμος δεν είχε τη δυνατότητα να καλύψει μία τόσο μεγάλη έκταση και δεχόταν σιωπηρά τη δράση των ιδιωτών που μας προμήθευαν με το αγαθό, το νερό.

Το 2011 ή 2012 με μια περιοχή δημιουργήθηκε ζήτημα με την παροχή νερού από έναν ιδιώτη, ο κόσμος βρέθηκε μέσα στο καλοκαίρι να στερείται το μεγαλύτερο αγαθό αλλά ο δήμος τότε παρενέβη και μετά από πολλά εμπόδια είναι αλήθεια ανέλαβε να κάνει δική του γεώτρηση και να παρέχει νερό στους ανθρώπους.

Η άλλη περιοχή που υδρευόταν από ιδιώτη δεν είχε πρόβλημα  μέχρι το 2020 οπότε και ο ιδιοκτήτης απεβίωσε από κορονοιό και ανέλαβε ο ένας γιος ο οποίος μάθαμε ότι έφυγε από την περιοχή εγκαταλείποντας τη γεώτρηση. Πάνω από 100 σπίτια έχουμε μείνει από νερό, καθώς και κτηνοτροφικές μονάδες και κτήματα με δέντρα.

Απευθυνθήκαμε στη δευα η οποία μας ζήτησε να καταθέσουμε αίτηση σε αυτή για να μετρήσει πόσοι είμαστε. Όταν θα αντιληφθούν όλοι οι ιδιοκτήτες το πρόβλημα θα έχει έρθει το καλοκαίρι γιατί πολλοί έρχονται μετά το Πάσχα. Η Δευα, ωστόσο, δίνει την εντύπωση ότι προσπαθεί απλώς να μας ξεφορτωθεί αφήνοντας να διαρρεύσει ότι δεν τη συμφέρει να ασχοληθεί με την υφιστάμενη γεώτρηση άρα και με εμάς που όπως λένε, άτυπα, στελέχη της γνωρίζαμε όταν ήρθαμε ότι θα παίρνουμε από ιδιώτη.

Γνωρίζαμε κύριοι αλλά ελπίζαμε ότι θα ενδιαφερόσασταν 20 χρόνια και για εμάς που έχουμε κάνει τη Λεπτοκαρυά δεύτερο σπίτι μας, πολλοί δε μένουν μόνιμα πλέον. Πληρώνουμε τέλη, ενισχύουμε την τοπική αγορά αλλά πάντα είμαστε ξένοι.

Απαντήστε μας, τουλάχιστον, επίσημα τι προτίθεστε να κάνετε να ξέρουμε και εμείς τι θα κάνουμε. Πλήρης απαξίωση και εμπαιγμός.

Στη Χαλκιδική που υπήρξαν παρόμοιες περιπτώσεις οι δήμοι, στην επικράτεια των οποίων υπήρχαν οι ιδιωτικές γεωτρήσεις και προέκυψαν προβλήματα ανέλαβαν την ευθύνη να υδροδοτήσουν τις περιοχές. Η διαφορά νοοτροπίας είναι αυτή που κρατά την Πιερία πάντοτε πίσω από την Χαλκιδική.

Δε ζητάμε κάτι παράλογο, νερό ζητάμε για να παραμείνουμε στη Λεπτοκαρυά. Επιτρέψτε μου να αναφέρω ότι οι σύμβουλοι του χωριού έχουν δείξει πλήρη αδιαφορία.

 

Α. Δ.