Άσκηση για κρούσμα κοροναϊού στην Αλεξανδρούπολη, σε απόλυτη ετοιμότητα το Νοσοκομείο Έβρου

327

Σε απόλυτη επιχειρησιακή ετοιμότητα βρίσκεται το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Έβρου στην Αλεξανδρούπολη για την αντιμετώπιση ενδεχόμενου κρούσματος κοροναϊού, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ, Νίκος Παπαευσταθίου, μετά την άσκηση που έγινε σήμερα το πρωί, σε συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων δομών και υγειονομικών Αρχών.

«Διαπιστώθηκε ότι το επίπεδο προετοιμασίας, τόσο του προσωπικού του ΕΚΑΒ όσο και του προσωπικού του νοσοκομείου είναι πάρα πολύ υψηλό. Τα μέλη της Επιτροπής Λοιμώξεων ήταν άρτια καταρτισμένα και εφάρμοσαν τις διαδικασίες ακριβώς όπως έπρεπε να τις εφαρμόσουν, το ίδιο ακριβώς έκαναν και οι διασώστες του ΕΚΑΒ» ανέφερε ο κ. Παπαευσταθίου διαβεβαιώνοντας για το επιστημονικό επίπεδο τόσο του προσωπικού του νοσηλευτικού ιδρύματος και ειδικότερα του ΤΕΠ και του Τμήματος Λοιμώξεων, που θα διαχειριστεί τυχόν τέτοιο περιστατικό όσο και του ΕΚΑΒ, «που γνωρίζει ακριβώς τι και πώς πρέπει να κάνει».

Το σημερινό σενάριο της άσκησης αφορούσε ένα ζευγάρι, το οποίο ήρθε στην Ελλάδα από την Κίνα, μέσω Κωνσταντινούπολης. Στον εκεί έλεγχο που του έγινε δεν είχε εμφανίσει συμπτώματα, τα οποία, όμως, εμφανίστηκαν δύο ημέρες μετά και ενώ είχαν έρθει στην Ελλάδα. Το ζευγάρι κάλεσε από την οικία του το ΕΚΑΒ, το οποίο τους μετέφερε στο νοσοκομείο.

Ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ, ο οποίος ενημέρωσε τηλεφωνικά και τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια για την επιτυχή έκβαση της άσκησης προσομοίωσης και ετοιμότητας, σημείωσε ότι εάν εφαρμόζονται όπως πρέπει τα μέτρα της αλυσίδας του προβλεπόμενου σχεδιασμού υπάρχει απόλυτη ασφάλεια και διευκρίνισε πως οι εν λόγω ασκήσεις γίνονται στο πλαίσιο της προετοιμασίας. «Δεν γίνονται ούτε για να σπείρεται ο πανικός ούτε για να δημιουργούμε κάποια αίσθηση ότι αυτός, εάν έρθει στη χώρα μας, θα δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα μεγαλύτερο από αυτό το οποίο -ενδεχόμενα- υπάρχει τώρα με τη γρίπη, τύπου Α ή Β. Άρα, αυτό που λέμε είναι ναι μεν εγρήγορση και προετοιμασία αλλά οπωσδήποτε ψυχραιμία» τόνισε.

Από την πλευρά του ο διοικητής του ΠΓΝΕ Βαγγέλης Ρούφος, μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, συνεχάρη την Επιτροπή Λοιμώξεων και όλο το προσωπικό στα ΤΕΠ για την πολύ υψηλή ετοιμότητα, την οποία επέδειξαν κατά τη σημερινή άσκηση. Ειδικότερα για την Επιτροπή επισήμανε ότι «επιτελεί ένα πολύ σημαντικό έργο», έχοντας την ευθύνη συνολικά στο νοσοκομείο (θαλάμους νοσηλείας, χειρουργεία κ.ά.), ενώ σε ό,τι αφορά στη Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων, είπε ότι είναι πλήρως στελεχωμένη σε προσωπικό (ιατρικό και νοσηλευτικό), άριστα ενημερωμένο, που γνωρίζει ακριβώς τι πρέπει να κάνει. Επίσης, υπάρχει πληρότητα υλικών και οι θάλαμοι χαμηλής πίεσης (σε έναν εκ των οποίων μεταφέρθηκε σήμερα ο ασθενής, βάση του σεναρίου της άσκησης που πραγματοποιήθηκε), είναι τσεκαρισμένοι και λειτουργούν όλα καλά. Ως εκ τούτου, σε περίπτωση εμφάνισης περιστατικού, αυτό αντιμετωπίζεται στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης.

Σημειώνεται, ότι σύμφωνα με τον κ. Ρούφο, το ΠΓΝΕ στην Αλεξανδρούπολη είναι ένα εκ των τριών που έχουν χαρακτηριστεί ως Κέντρα Αναφοράς στη βόρεια Ελλάδα. Τα άλλα δύο είναι το «Μποδοσάκειο» Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας και το ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη, στα οποία, επίσης, θα πραγματοποιηθεί η αντίστοιχη άσκηση τις επόμενες ημέρες.

Πηγή: Newsbeast